Wpis dodany przez Natalia
Witam;)
Osoby które śledzą uważnie
wpisy od początku powstania blogu znają już rożne rodzaje herbat i ich właściwości.Teraz
dla przypomnienie przedstawiam taki mały
przewodnik herbaciany dotyczący procesu powstania danego gatunku herbaty;)
![]() |
foto wyszperane z internetu |
Herbaty czarne znane
wszystkim najbardziej nawet tych nie degustującym w herbatach.
1.Sa to herbaty całkowicie
fermentowane
2.Liście poddawane są najpierw więdnięciu a potem zwijane lub
cięte, czy miażdżone (metoda CTC). Potem poddawane są procesowi
fermentacji(Proces ten przyspiesza ich wcześniejsze zwijanie czy ciecie dzięki któremu liście
wydzielają sok)Na koniec liście są suszone w wysokiej temperaturze.
3.UWAGA! W Chinach zwane są herbatami czerwonymi(na zachodzie czarnymi)
4.Kolor liści- ciemnoczerwone, czarne
5.Kolor naparu- czerwony
Herbaty wulongi (oolongi,
ulungi)
1.Są to herbaty połfermentowane
2. W Chinach
nazywane są herbatami turkusowymi w Polsce czerwonymi (tak jak pu-erh)3. Liście poddawane są więdnięciu potem podgrzewa się żeby zatrzymać fermentacje.
Wilgotne liście są zwijane i na koniec podgrzewa ponownie by je osuszyć;)
4. Kolor liści- zielony, brązowy, czarny, czerwonawy
5. Kolor naparu- od żółtego po ciemnoczerwony
Herbaty Pu’er ( Pu-erh, puer)
1.Herbaty dojrzewające postfermentowane
2.W Chinach zaliczane do
herbat turkusowych w Polsce do czerwonych
3.Liście herbaciane poddaje
się więdnięciu potem są podgrzewane w celu przerwania fermentacji zwija się je
i suszy a na koniec sprasowuje w rożne kształty. Następnie tak przygotowany surowy Pu-er podlega
ponownej fermentacji która może trwać od roku do nawet trzydziestu lat!!!!!( w
fabrykach często przyspiesza się ten proces dzięki zabiegom które znacznie przyspieszają
proces fermentacji)
4.Kolor liści- czarne z brązowym lub zielonym odcieniem
5. Kolor naparu- żółtobrązowy aż do czerwono brązowego
Herbaty białe
1.Lekko fermentowane
2.Powstają z najmłodszych liści
i pączków herbacianych pokrytych białym puszkiem(stad tez ich nazwa)
3.Zebrane liście są pozostawiane do więdnięcia i w odpowiednim
czasie proces ten jest przerywany i poddaje się je działaniu wysokiej
temperatury
4.Najdroższe z herbat
5. Kolor liści-pokryte białym, delikatnym puszkiem
6. Kolor naparu- słomkowy
Herbaty zielone
1.Niefermentowane
2.Liście od razu poddawane są
działaniu wysokiej temperatury by zapobiec fermentacji.(stad ich zielony kolor )również właściwości ich są
takie same jak świeżych liści (posiadają ich najwięcej)3.Kolor liści: zielony
4.Kolor napary żółtozielony
Herbaty żółte
1.Lekko fermentowane
2.Liście od razu podgrzewa
się od razu (tak jak w przypadku zielonych herbat) potem pozostawia w ciepłym i
wilgotnym miejscu doprowadzając e ten sposób do fermentacji nieenzymatycznej
3.Kolor liści- żółtawy
4.Kolor naparu- bladożółty
Odpowiednie rozpoznanie herbat często sprawia trudności .Warto
pamiętać ze inaczej nazywane są niektóre rodzaje herbat w Europie a inaczej w
Chinach !
Osobiście gustuję najbardziej w zielonych herbatach:)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam zieloną herbatę, a nawet pokusiłam się o prowadzenie bloga o tej właśnie herbacie zapraszam http://zielonaherbataewy.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńale kolorki :)
OdpowiedzUsuńja pije tylko i wylącznie zwykłą najlepiej Liptonka:)