Strony

niedziela, 28 lipca 2013

Herbaciane kolory


Wpis dodany przez Natalia

Witam;)

Osoby które śledzą uważnie wpisy od początku powstania blogu znają już  rożne rodzaje herbat i ich właściwości.Teraz dla przypomnienie przedstawiam taki mały przewodnik herbaciany dotyczący procesu powstania danego gatunku herbaty;)

foto wyszperane z internetu


Herbaty czarne znane wszystkim najbardziej nawet tych nie degustującym w herbatach.
1.Sa to herbaty całkowicie fermentowane

2.Liście poddawane są  najpierw więdnięciu a potem zwijane lub cięte, czy miażdżone (metoda CTC). Potem poddawane są procesowi fermentacji(Proces ten przyspiesza ich wcześniejsze  zwijanie czy ciecie dzięki któremu liście wydzielają sok)Na koniec liście są suszone w wysokiej temperaturze.


3.UWAGA! W Chinach zwane są herbatami czerwonymi(na  zachodzie czarnymi)
4.Kolor liści- ciemnoczerwone, czarne

5.Kolor naparu- czerwony

 Herbaty wulongi (oolongi, ulungi)
1.Są to herbaty połfermentowane
      2. W Chinach nazywane są herbatami turkusowymi w Polsce czerwonymi (tak jak       pu-erh)
      3. Liście poddawane są więdnięciu potem podgrzewa się żeby zatrzymać fermentacje.      
       Wilgotne liście są zwijane i na koniec podgrzewa ponownie by je osuszyć;)
     4. Kolor liści- zielony, brązowy, czarny, czerwonawy
     
    5. Kolor naparu- od żółtego po ciemnoczerwony

Herbaty Pu’er ( Pu-erh, puer)
1.Herbaty dojrzewające postfermentowane

2.W Chinach zaliczane do herbat turkusowych w Polsce do czerwonych

3.Liście herbaciane poddaje się więdnięciu potem są podgrzewane w celu przerwania fermentacji zwija się je i suszy a na koniec sprasowuje w rożne kształty. Następnie  tak przygotowany surowy Pu-er podlega ponownej fermentacji która może trwać od roku do nawet trzydziestu lat!!!!!( w fabrykach często przyspiesza się ten proces  dzięki zabiegom które znacznie przyspieszają proces fermentacji)

4.Kolor liści- czarne z brązowym lub zielonym odcieniem

5. Kolor naparu- żółtobrązowy aż do czerwono brązowego

  Herbaty białe
1.Lekko fermentowane

2.Powstają z najmłodszych liści i pączków herbacianych pokrytych białym puszkiem(stad tez ich nazwa)

3.Zebrane liście są pozostawiane do więdnięcia i w odpowiednim czasie proces ten jest przerywany i poddaje się je działaniu wysokiej temperatury

4.Najdroższe z herbat 

5. Kolor liści-pokryte białym, delikatnym puszkiem
 

6. Kolor naparu- słomkowy

Herbaty zielone
1.Niefermentowane
2.Liście od razu poddawane są działaniu wysokiej temperatury by zapobiec fermentacji.(stad  ich zielony kolor )również właściwości ich są takie same jak świeżych liści (posiadają ich najwięcej)
3.Kolor liści: zielony
4.Kolor napary żółtozielony

Herbaty żółte
1.Lekko fermentowane

2.Liście od razu podgrzewa się od razu (tak jak w przypadku zielonych herbat) potem pozostawia w ciepłym i wilgotnym miejscu doprowadzając e ten sposób do fermentacji nieenzymatycznej

3.Kolor liści- żółtawy

4.Kolor naparu- bladożółty

Odpowiednie rozpoznanie  herbat często sprawia trudności .Warto pamiętać ze inaczej nazywane są niektóre rodzaje herbat w Europie a inaczej w Chinach !





3 komentarze:

  1. Osobiście gustuję najbardziej w zielonych herbatach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także uwielbiam zieloną herbatę, a nawet pokusiłam się o prowadzenie bloga o tej właśnie herbacie zapraszam http://zielonaherbataewy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ale kolorki :)
    ja pije tylko i wylącznie zwykłą najlepiej Liptonka:)

    OdpowiedzUsuń