Czy ktoś z was słyszał o Królowej zielonych herbat?? Jest nią Matcha!
Co to jest Matcha?
To najwyższej jakości zielona herbata- zwana jest matką wszystkich zielonych herbat. Ma ona postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze. Ten drobny pył po dodaniu do wody i wymieszaniu rozpuszcza się w niej całkowicie,tak wiec wszystkie cenne składniki przenikają do naszego intensywnie zielonego naparu
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty, zbieranej wiosną, zwanej Tencha
Sam kolor tej niezwyklej herbaty przyciąga wzrok- intensywnie- zielona naturalna barwa (tak,tak barwa ta nie jest uzyskiwana sztucznie). Matcha barwę swa zawdzięcza najmłodszym listkom herbacianym- które swa barwę z kolei zawdzięczają odpowiedniej opiece.Kiedy na krzakach herbacianych pojawiają się młode listki,zostają one przysłonięte słomianymi parawanami, aby promienie słońca nie padały na nie. Dzięki temu Matcha zyskuje również bardzo delikatny smak.Po zbiorze listków i ich wysuszeniu odsiewa się wszelkie żyłki i łodyżki liści,tak aby pozostał sam miąższ.Proces rozdrabnia herbaty na pył odbywa się w granitowych, ręcznie robionych żarnach. Mieli się ja bardzo starannie o czym świadczy to, że młynki te mielą zaledwie 30 gramów herbaty na godzinę.
Matcha jest "wynalazkiem" chińskim ale to w Japonii zyskała tytuł królewski i stała się nieodzownym elementem ceremonii herbaty( zwana- no yu (z jap. „herbata i wrzątek )) Aromatyczny,lekko cierpki smak jest jeszcze lepiej odczuwalny jeśli przed degustacja matchy,zjemy coś słodkiego(ciasteczko, cukierek)
Właściwości Matchy:
Matcha dostarcza nam znacznie więcej składników odżywczych
(aminokwasów, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż "zwykły" napar z liści herbaty zielonej. Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty!
Poza tym zwiera:
- Katechiny które działają bakteriobójczo,są antyutleniaczami.,zalecane w profilaktyce przeciwrakowej, pomagają obniżyć cholesterol.
- Fluor-chroni szkliwo zębów ,zapobiega próchnicy
- Witaminy: C, kompleks wit z grupy B, witamina E (spowolnienie procesów starzenia)
Napar z Matchy działa uspokajająco, zmniejszając stres i niepokój, stabilizuje nastrój. Picie zielonej Matchy działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3-6 godzin po spożyciu.
Picie Matchy to sprawa niemal medyczna,wiedza o tym długo żyjący i zdrowo wyglądający Japończycy:)
Matcha w potrawach:
Matcha jest również często używana do produkcji japońskich słodyczy. W kraju Kwitnącej Wiśni stanowi popularny składnik ciast ,galaretek,deserów,kremów lodów.Dlaczego wiec nie miała by zagościć na polskich stołach? Urozmaiciła by nasze kulinarne przepisy,zarówno smakowo jak i kolorystycznie. Produkty godne polecenia na bazie Matchy to bita śmietana lub jogurtowy Shake! Matchę dodaje się tez do kruchego ciasta lub sosu majonezowego.
Japończycy połączyli dwie tradycyjne kuchnie włoska i japońska i wymyślili -tiramisu z zielona herbata matcha oraz zielone Gnocchi:)- (w następnym poście zamieszczę przepis na te smakowite kluseczki)
P.s W Japonii można dostać również Kit keta z dodatkiem Matchy! :)
Matchy nigdy nie próbowałam. ciekawe czy u nas można ją dostać. Kolorek zielonego jest super.
OdpowiedzUsuńBuziaczki
Są strony internetowe przez które mozna Matche zamówić:)
UsuńWygląda smakowicie :) nigdy nie spotkałam się z nazwą Matcha :)
OdpowiedzUsuńJak patrze na ten kolor to od razu mam smaka na taką Herbatkę :) I jeszcze te właściwości hmmm samo zdrowie :)))
OdpowiedzUsuńciekawy post:D ja teraz ciagle pije zieloną herbate :D pozdrawiam i zapraszam na mój blog nyszka24.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMatcha, to sama esensja zielonej herbaty zapraszam do spróbowania:)
UsuńCo to za smakowitość w "prostokącikach" ?
OdpowiedzUsuńCześć:) to kawałki czekolady zawierająca sproszkowaną japońską zielną herbatę -matchę.
UsuńZapraszam do zapoznania sie i komentarzy na innych postach:)