
Czy ktoś z was słyszał o Królowej zielonych herbat?? Jest nią Matcha!
Co to jest Matcha?
To najwyższej jakości zielona herbata- zwana jest matką wszystkich zielonych herbat. Ma ona postać zielonego pudru o szmaragdowo-zielonym kolorze. Ten drobny pył po dodaniu do wody i wymieszaniu rozpuszcza się w niej całkowicie,tak wiec wszystkie cenne składniki przenikają do naszego intensywnie zielonego naparu
Matchę produkuje się z najwyższej jakościowo herbaty, zbieranej wiosną, zwanej Tencha

Matcha jest "wynalazkiem" chińskim ale to w Japonii zyskała tytuł królewski i stała się nieodzownym elementem ceremonii herbaty( zwana- no yu (z jap. „herbata i wrzątek )) Aromatyczny,lekko cierpki smak jest jeszcze lepiej odczuwalny jeśli przed degustacja matchy,zjemy coś słodkiego(ciasteczko, cukierek)
Właściwości Matchy:

(aminokwasów, antyoksydantów, witamin, minerałów oraz błonnika) niż "zwykły" napar z liści herbaty zielonej. Jeden kubek Matchy jest równowartością 10 kubków zielonej herbaty!
Poza tym zwiera:
- Katechiny które działają bakteriobójczo,są antyutleniaczami.,zalecane w profilaktyce przeciwrakowej, pomagają obniżyć cholesterol.
- Fluor-chroni szkliwo zębów ,zapobiega próchnicy
- Witaminy: C, kompleks wit z grupy B, witamina E (spowolnienie procesów starzenia)
Napar z Matchy działa uspokajająco, zmniejszając stres i niepokój, stabilizuje nastrój. Picie zielonej Matchy działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu na okres od 3-6 godzin po spożyciu.
Picie Matchy to sprawa niemal medyczna,wiedza o tym długo żyjący i zdrowo wyglądający Japończycy:)
Matcha w potrawach:

Matcha jest również często używana do produkcji japońskich słodyczy. W kraju Kwitnącej Wiśni stanowi popularny składnik ciast ,galaretek,deserów,kremów lodów.Dlaczego wiec nie miała by zagościć na polskich stołach? Urozmaiciła by nasze kulinarne przepisy,zarówno smakowo jak i kolorystycznie. Produkty godne polecenia na bazie Matchy to bita śmietana lub jogurtowy Shake! Matchę dodaje się tez do kruchego ciasta lub sosu majonezowego.
Japończycy połączyli dwie tradycyjne kuchnie włoska i japońska i wymyślili -tiramisu z zielona herbata matcha oraz zielone Gnocchi:)- (w następnym poście zamieszczę przepis na te smakowite kluseczki)
P.s W Japonii można dostać również Kit keta z dodatkiem Matchy! :)
Matchy nigdy nie próbowałam. ciekawe czy u nas można ją dostać. Kolorek zielonego jest super.
OdpowiedzUsuńBuziaczki
Są strony internetowe przez które mozna Matche zamówić:)
UsuńWygląda smakowicie :) nigdy nie spotkałam się z nazwą Matcha :)
OdpowiedzUsuńJak patrze na ten kolor to od razu mam smaka na taką Herbatkę :) I jeszcze te właściwości hmmm samo zdrowie :)))
OdpowiedzUsuńciekawy post:D ja teraz ciagle pije zieloną herbate :D pozdrawiam i zapraszam na mój blog nyszka24.blogspot.com
OdpowiedzUsuńMatcha, to sama esensja zielonej herbaty zapraszam do spróbowania:)
UsuńCo to za smakowitość w "prostokącikach" ?
OdpowiedzUsuńCześć:) to kawałki czekolady zawierająca sproszkowaną japońską zielną herbatę -matchę.
UsuńZapraszam do zapoznania sie i komentarzy na innych postach:)