Strony

piątek, 26 kwietnia 2013

Przepis na Kluseczki z matchą:)

Witam:)
Przepraszam za tak długą nieobecność , ale ostatnio coś mi czasu na wszystko nie starcza;/ Ale już się trochę pozbierałam i Jestem:)) Za oknem prześliczna pogoda,-szybka zmiana pogody(jeszcze początek kwietnia był taki mroźny....)ale dobrze bo już zimna mamy z pewnością dość:):))


Dzis zamieszczam obiecany przepis:)na kluseczki ziemniaczane GNOCCHI z dodatkiem matchy:)
(warto w nią się zaopatrzyć jak najprędzej!) p.s. Przepis poniżej-to  mniej więcej dwie porcje.

Wykaz składników:                                  

1) 30 g masła
1)1- jajko
3).2łyzeczki -herbaty Matchy
4) 500 g ziemniaków
5) sol,pieprz ilość wg uznania
6)75 g mąki

Wykonanie:
- Obrać ziemniaki,ugotować w osolonej wodzie        (aż do momentu jak będą miękkie)
- Dodać do ziemniaków masło ,zmielić ,dodać   odpowiednie przyprawy sól ,pieprz.
- Pozostawić całość do wystudzenia.
- Ubić jajka  i dodać do reszty ,wymieszać drewniana szpatułka.
- Mąkę wymieszać z Matcha i dodawać powoli do masy ziemniaczanej.
- Całość porządnie ugnieść.
- Stolnice posypujemy mąką,lekko wałkujemy ciasto i dzielimy je na 4 części.
-  Z każdej części formujemy wałek o grubości 1cm-1.5 cm i kroimy w kawałki o długości
   około  2cm-2,5cm.
- W dużym garnku gotujemy wodę,do której dodajemy oliwę z oliwek i sól
- Gotujemy Gnocchi na małym ogniu ,aż do wypłynięcia na powierzchnie (w wodzie z oliwa)
- Potem odcedzamy Gnocchi od wody
- Kroimy czosnek,i smażymy go na patelni z oliwą z oliwek
- Posłuży nam tu za cebulkę (która w ten sam sposób-na wierzch dodajemy do pierogów), nim   udekorujemy  nasze Gnocchi
Serwujemy gorące ,możemy dodać również na wierzch świeżo mielony pieprz lub parmezan!

Smacznego:)


3 komentarze:

  1. ciekawy przepis, nie spotkałam się z takim jeszcze:) zapraszam do mojego grona obserwatorów:) serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej kluseczki z ,,moją " herbata , cudo
    będę zaglądała do ciebie częściej

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smacznie :))) będzie trzeba kiedyś zrobić takie i skosztować :)

    OdpowiedzUsuń