Strony

poniedziałek, 2 września 2013

Madagaskar -w świetnym wydaniu!

Cześć:)

Dziś napisze kilka słów o herbacie sypanej która nosi modną w dzisiejszych czasach nazwę- Madagaskar:)

Pod tą nazwą kryje się bowiem mieszanka czarnej herbaty, owoców (skórki pomarańczowej, suszonej truskawki) i kwiatów (bławatka). Madagaskar to bardzo słodka,owocowa nuta zapachowa a przede wszystkim udana kompozycja smakowa która pieści podniebienia
Mimo ze nie jest tak zdrowa jak zielona herbata, biała czy czerwona to naprawdę warto spróbować bo smak i aromat są bardzo przyjemne, mieszanka smakuje wyśmienicie (nie tylko ciepła...smakuje równie dobrze pita już chłodna)





 Smak: owocowy,kwiatowy,skórki pomarańczy,truskawki
Aromat: w torebeczce -suszu :bardzo intensywny, słodki,przyjemny,owocowy,truskawki,kwiatów,skórki pomarańczy,herbaciany, po zaparzeniu:  słodki, wyraźny,skórki pomarańczy,truskawki,czarnej herbaty


Parzenie: Jedną łyżeczkę suszu na filiżankę albo dwie łyżeczki na szklankę zalewamy wrzątkiem oraz parzymy przez 3-5 minut. Dłuższe parzenie  w jej przypadku nie zmienia  jej smaku na gorsze.
pamiętajmy ze krótkie parzenie np: 3 minuty powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar ma właściwości  pobudzające,orzeźwia. Dłuższe parzenie  z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

P. s.
Ktoś pił już z Was Madagaskar ??:) Jakie są wasze ulubione kompozycje z czarną herbatą?:)

4 komentarze:

  1. ciekawa jestem zapachu ale nie piłąm

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie opisałaś te herbatę, aż się ma ochotę na jej wypicie. Ja niestety nie pijam czarnych herbaty, ale mój mąż tak więc następnym razem jak będę w sklepie Czas na herbatę nie omieszkam jej kupić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Herbata całkiem dla mnie nowa, nie spotkałam się z nią wcześniej: zapach musi być aromatyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna naprawde polecam wszystkim;)

    OdpowiedzUsuń