Strony

niedziela, 25 sierpnia 2013

CTC- co to w ogole oznacza...;)


 Wpis dodany przez Natalia

Witam;)

CTC czy wiecie co to oznacza ?;)

CTC- czyli sposób produkcji  pochodzący od angielskich slow crush, tear curl (zmiażdżyć, rozedrzeć, skręcić). Herbata produkowana tą metodą  musi  przez te wszystkie etapy przejść.Wiadomo ze tradycyjny sposób produkcji herbaty pochłania nie tylko dużo kosztów ale i czasu.CTC  jest kojarzone zwykle z niską jakością herbaty, jednak wcale tak być nie musi.

W latach trzydziestych XX wieku W.McKercher wynalazł maszynę służącą do produkcji określanej tym właśnie mianem.

Produkcja metodą CTC: :
 - liście są osuszane do momentu aż utracą ok.30% wilgotności -ten proces więdnięcia dzięki powoduje ze liście staja się miękkie i podatne na zwijanie
-potem liście wrzucane są do maszyny CTC gdzie są miażdżone, rozrywane, skręcane( przy pomocy walców z ostrzami, wykonanych z metalu które rozrywają liście, miażdżą  i je dziurawią
-uwalniany sok jest zbierany i ponownie dodawany

Wszystko to sprawia ze proces fermentacji przebiega dużo szybciej. Po pewnym czasie fermentacje zatrzymuje się susząc liście(tak tez postępuje się przy tradycyjnych metodach).
Metoda ta  służy do produkcji głownie herbaty ekspresowej sprzedawanej w torebkach.
Dzieki temu ze koszty produkcji herbaty ta metoda spadają my możemy cieszyć się jej  niska ceną.Poza tym metoda ta pozwala wykorzystać również gorszej jakości liście herbaciane. Tak drobne rozdrobnienie wykorzystywane w CTC  powoduje ze uzyskujemy znacznie silniejszy napar niż uzyskalibyśmy przy produkcji herbaty z całych jej  liści o takiej samej jakości(większa powierzchnia zaparzania).

CTC  jest główną metoda obróbki herbaty  w Indiach( 80%całej produkcji herbaty) i  w Afryce (99% całej produkcji herbaty). Przy czym należy pamiętać ze Indie w produkcji herbaty przekraczają Afrykę aż kilkakrotnie.

Mimo ze herbaty w torebkach postrzegane są z reguły jako te gorszej jakości to nie zawsze są to gorsze liście np. w Afryce duża cześć herbat produkowana jest właśnie tą metoda a liście służące do jej produkcji są dobrej jakości( firmy brytyjskie często wlasnie stamtąd kupują herbatę sprzedając ja jako angielską herbatę o idealnym smaku i wyrazistym aromacie)







7 komentarzy:

  1. Ciekawe nie słyszałem o tym ... teraz już wiem ..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy post - lubię Cię czytać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super post! a że jestem fanem herbatki tym bardziej cieszę się na uzupełnienie mojej wiedzy :*
    Pozdrawiam Maya :*

    OdpowiedzUsuń
  4. fan herbaty pijący herbatę expresową o zgrozo gdzie tu umiłowanie do kultury herbaty i jej jakości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadne herbaty nie sa mi opcje:)najgorzej to jest być wybrednym:) Sa gorsze i lepsze jakosciowo o tym trzeba pamietać:)smakowac moze wszytko....;ppppp

      Usuń