Ostatnio na blogu opisywana była herbata na zimno firmy Vitax już gotowa do zakupienia w sklepie(zapraszam do zajrzenia wpis z 5 lipca). Dzisiejszy wątek będzie dotyczył standardowej herbaty sporządzanej na gorąco z której można sporządzić herbatę na zimno na upalne, słoneczne dni aby ugasić pragnienie.
Do sporządzenia herbaty na zimno najlepiej użyć herbat białych lub zielonych ewentualnie lekko fermentowanych.Można przeprowadzić również eksperymenty i spróbować użyć herbatę owocowa, czarną czy ziołową.
![]() |
Zdjęcie wyszperane gdzieś z internetu;) |
Postępujemy według poniższych punktów;)
1.Susz herbaciany umieszczamy w czystym naczyniu szklanym i zalewamy woda o temperaturze pokojowej.
(najlepiej użyć wody przefiltrowanej , dobrej jakości, aby wydobyć jak najlepszy smak herbaty)
Uwaga! Woda mineralna wysoko zmineralizowana może spowodować ze smak herbaty nie będzie tak wyrazisty i może smakować jak napój lekko gazowany)
2.Należy odczekać około 2-3h ( przechowując herbatę w temperaturze pokojowej , na słońcu ) lub całą noc w lodówce(osobiście bardziej podoba mi się ta druga metoda sporządzania herbaty;)
3.Po upływie tego czasu według uznania można dodać:miodu, liści mięty,soku z cytryny, kostek lodu itp (tylko nie za dużo żeby herbata nie straciła swojego wyrazistego, charakterystycznego smaku)
Z pewnością zaletą takiej herbaty oprócz orzeźwienia w upalne dni jest fakt ze można ja słodzić miodem(wzmacnia odporność i posiada wiele innych zalet) przy czym nie traci on na wartości bo nie używamy tu wrzątku jak w przypadku tradycyjnych herbat;)
Uwaga! Liście z parzenia na zimno nie nadają się do ponownego użycia.
Smacznego! Życzę udanych eksperymentów i naprawdę pożądanego orzeźwienia;)
Czekam na wasze komentarze i ewentualne sugestie;)
Wydaje się bardzo kusząca:)
OdpowiedzUsuńZaraz sobie taką zrobie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Jak widać herbaty ziołowe sprawdzają się świetnie nie tylko do parzenia na gorąco.
OdpowiedzUsuńhttps://e-zielarnia.eu/.