Strony

sobota, 13 lipca 2013

Jak samemu sporzadzić herbatę na zimno?

Wpis dodany przez Natalia

Ostatnio na blogu opisywana była herbata na zimno firmy Vitax już gotowa do zakupienia w sklepie(zapraszam do zajrzenia wpis z 5 lipca). Dzisiejszy wątek będzie dotyczył  standardowej herbaty sporządzanej na gorąco z której można sporządzić herbatę na zimno na upalne, słoneczne dni aby ugasić pragnienie.
Do sporządzenia herbaty na zimno najlepiej użyć herbat białych lub zielonych ewentualnie lekko fermentowanych.Można przeprowadzić również eksperymenty i spróbować użyć herbatę owocowa, czarną  czy ziołową.
Zdjęcie wyszperane gdzieś z internetu;)


Postępujemy według poniższych punktów;)

1.Susz herbaciany umieszczamy w czystym naczyniu szklanym i zalewamy woda o temperaturze pokojowej.
(najlepiej użyć wody przefiltrowanej , dobrej jakości, aby wydobyć jak najlepszy smak herbaty) 
Uwaga! Woda mineralna wysoko zmineralizowana  może spowodować ze smak herbaty nie będzie tak wyrazisty i może smakować jak napój lekko gazowany)
2.Należy odczekać około 2-3h ( przechowując herbatę w temperaturze pokojowej , na słońcu ) lub całą noc w lodówce(osobiście bardziej podoba mi się ta druga metoda sporządzania herbaty;)
3.Po upływie tego czasu według uznania można dodać:miodu, liści mięty,soku z cytryny, kostek lodu itp (tylko nie za dużo żeby herbata nie straciła swojego wyrazistego, charakterystycznego smaku)

Z pewnością zaletą takiej herbaty oprócz orzeźwienia w upalne dni jest fakt ze można ja słodzić miodem(wzmacnia odporność i posiada wiele innych zalet) przy czym nie traci on na wartości bo nie używamy tu wrzątku jak w przypadku tradycyjnych herbat;)

Uwaga! Liście z parzenia na zimno nie nadają się  do ponownego użycia.

Smacznego! Życzę udanych eksperymentów i naprawdę pożądanego orzeźwienia;)

Czekam na wasze komentarze i ewentualne sugestie;)

3 komentarze:

  1. Wydaje się bardzo kusząca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz sobie taką zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis. Jak widać herbaty ziołowe sprawdzają się świetnie nie tylko do parzenia na gorąco.
    https://e-zielarnia.eu/.

    OdpowiedzUsuń