Czy wiecie co to Masala chai? W Indiach Masala to inaczej przyprawy a chai jak każdy się domyśla herbata.Nazwą tą określa sie podawany w Indiach napó,j który zawiera oprócz herbaty : wschodnie bardzo aromatyczne przyprawy,cukier i mleko.W Indiach panuje zwyczaj ze każdy gość jest na powitanie witany właśnie takim napojem.
Jeśli chodzi o słodzenie to w Indiach stosowane są głownie do tego jaggery(gur) czyli inaczej częściowo rafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej. Można tez słodzić cukrem brązowym czyli trzcinowym, melasą, miodem czy nawet zwykłym cukrem ale nie posiada on żadnych zdrowotnych właściwości ani nie nadaje napojowi dodatkowego ciekawego smaku.
![]() |
Jaggery |
Mleko jedno z głównych składników, najczęściej stosuje się pełnotłuste, które w rożnych proporcjach jest mieszane z wodą w zależności od rodzaju napoju i upodobań.
Przyprawy dodawane do Masala chai to najczęściej imbir, cynamon, kardamon, pierz zielony, goździki czy nawet takie nietypowe jak; kolendra, koper włoski, anyż czy korzeń lukrecji.Od tego w jakim regionie jesteśmy oraz tradycji rodzinnych zależy głównie rodzaj stosowanych przypraw. Niektóre z nich dodawane są w całości inne są mielone czy rozgniatane.No i na koniec herbata bez której tego niezwykłego napoju by nie było. W Indiach jest to głównie mocna herbata o wyrazistym smaku np. Assam niekiedy jednak używa się delikatniejsze takie jak zielona- Gunpowder czy Darjeeling.Wszystko zależy od przypraw jakie chcemy dodać do herbaty. Jeśli są to delikatniejsze herbaty stosuje sie przyprawy, które nie zabiją całkowicie smaku herbaty a trochę go urozmaicą ;)
Natomiast jeśli chodzi o parzenie to istnieje wiele wariantów.Niektórzy herbatę gotują razem z pozostałymi składnikami , inni najpierw wodę , mleko przyprawy i na końcu dorzucają herbatę.Tak więc widzimy ze co region to inny obyczaj czy tradycja;) Jedno jest pewnie napewno warto spróbować takiego napoju.....no i może warto pokusić się i sporządzić go według swoich upodobań?;)
hmm ciekawe jak smakuje :)))
OdpowiedzUsuńNie słyszałem o niej ...
OdpowiedzUsuń