Strony

poniedziałek, 6 maja 2013

Japoński Skarb- "Matcha"

Ciasteczka z dodatkiem matchy:)
Witam;)

Dzis o dwóch nowościach:) Które w prezencie sprawił mi niedawno Moj chłopak:)
Były nim dwie herbaty -ku mojemu zaskoczeniu była to  ostatnio wspominana u mnie na  blogu -wspaniała Matcha! oraz Zielona herbata liściasta (bancha)z dodatkiem matchy i ....prażonego ryżu.!




Jeśli chodzi o sama Matche- to zdecydowanie wole ją właśnie w wersji solo!
Jej wyrazisty trawiasty smak przypadał mi do gustu:)Jakis cudów smakowych tu jednak się nie mamy co  spodziewać bo matcha to przecież zielona herbata, z tym wyjątkiem ze to ta wyselekcjonowana - najwyższej jakości o silniejszym działaniu antyoksydacyjnym.Jednym słowem sama esencja zielonej herbaty bo jak wspominałam -szklanka Matchy- już z jednej łyżeczki (tyle zaleca się na szklankę, niektórzy mówią nawet ze mniej) to równowartość 10 szklanek zwykłej zielonej herbaty:!)
Mnie osobiście urzekł aromat matchy jeszcze przed zaparzeniem(czyli w  postaci sypkiej)jest  dla mnie bardzo przyjemny, świeży , herbaciany.wyrazisty:)Po zaparzeniu smak Matchy jest również wyczuwalny, i przyjemny aczkolwiek delikatny:) Polecam spróbować:)


  






Jesli chodzi o wersje z  matchy z ryżem :)to z pewnością wersja dla ludzi lubiących zarówno prażony  ryz jak i wyszukane smaki ....
Sam smak zielonej herbaty liściastej jest tu bardzo  dobrze wyczuwalny, aczkolwiek na pierwszą pozycje  wysuwa się smak i aromat ryżu prażonego, który jest naprawdę bardzo intensywny
Matchy jest tu niewiele,ale z pewnością jest bo herbata zaraz bo zalaniu zyskuje lekko zielonkawy(żółto zielonkawy) intensywny kolor co świadczy o obecności Matchy,-zostaje ona tez na dnie szklanki,nawet przy dokładnym ,długim mieszaniu -  ciężko jest ja wymieszać do końca.
Obie wersje z pewnością są bardzo zdrowe:)wiec mogę z czystym sumieniem polecić choć  jedną do wyboru:)Co kto woli;) Może też znajdziecie w sklepach inne rodzaje Matchy...?
Piszcie jak wam ona smakuje:) i co o niej sądzicie:)
Poniżej zamieszczam zdjęcia herbatek:)



Sposób parzenia MATCHY  ( proszkowej):

Do ceremonialnego parzenia matchy potrzebna jest sama matcha, pędzelek i specjalna naczynie może być czarka bądź miseczka
-Do miski nasypujemy niewielką ilość herbaty
- następnie zalewamy małą ilością gorącej, ok 80 C wody,
- ubijamy pędzelkiem herbatę aż do powstania piany.
 lub
domową metodę,
Miskę zastępujemy
- filiżanką,czarką,
a pędzelek
- łyżką( lub lepiej  ręcznym, mikserem do spieniania mleka), którą mieszamy matchę aż do rozpuszczania i lekkiej pianki.

2 komentarze:

  1. pierwszy raz słyszę o czymś takim, fajna sprawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matcha cudo nic dodać nic ująć wyrazisty smak i ten kolor niespotykany , sama słodycz i zdrowie :)))) Polecam :)))))

    OdpowiedzUsuń