Wpis dodany przez Natalia
Napary z tego samego krzewu herbacianego Camelia Sinensis mogą różnic się wyglądem, smakiem i aromatem.Wszystko to dzięki metodom obróbki jakiej poddawane są herbaciane listki.
Zanim zaparzymy herbatę warto wiedzieć ze po 3-4 min. po zagotowaniu osiąga ona temperaturę ok 90 stopni Celsjusza a po 12-15 minutach od jej zagotowania spada do 65-75 stopni Celsjusza.
Nie małe znaczenie ma tu tez jej objętość i temperatura otoczenia. Białym wrzątkiem nazywamy wodę tuz przed osiągnięciem stanu mocnego wrzenia.
Do sporządzania herbaty należy używać wody źródlanej lub przefiltrowanej.Woda powinna być gotowana tylko raz.
Poniżej przedstawim czas i temperaturę parzenia herbat w zależności od jej rodzaju(herbaty liściaste).
Herbaty czarne:
Herbata czarna 4-5 minut temperatura 95 stopni Celsjusza
Herbata czarna Darjeeling 3minuty temperatura parzenia 95stopni Celsjusza
Herbata oolong 5minut temperatura parzenia 95 stopni Celsjusza
Herbata czarna aromatyzowana 4-5 minut temperatura parzenia 95 stopni Celsjusza
Łyżeczka suszu na 200ml wody z wyjątkiem herbaty czarnej zwykłej gdzie wystarczy pol łyżeczki suszu na 200ml wody
Herbaty zielone i białe :
Herbata zielona ( japońska) 2minuty temperatura 60-75 stopni Celsjusza
Herbata zielona(chińska) 3-4 minuty temperatura 75-90 stopi Celsjusza
Herbata zielona (gunpowder) 3-4 minuty temperatura 70-80 stopni Celsiusza
Herbta zielona aromatyzowana 3-4 minuty temperatura 80-90 stopni Celsjusza
Herbta biała 7-9 minut temperatura 70-85 stopni Celsjusza
Łyżeczka suszu na każde 200ml wody w przypadku herbat zielonych i białych.
Powinnyśmy jednak pamiętać ze czas parzenia herbat ekspresowych jest z
reguły podawany przez producenta na opakowaniu i może odbiegać od
ogólnie przyjętego schematu.
wynika z tego, że aby móc się napić dobrej herbaty, należy ją pierwsze umieć odpowiednio zaparzyć:)
OdpowiedzUsuńDokładnie na każdej herbacie pisze ile ją trzeba zaparzać :)
OdpowiedzUsuń