W Chinach wyraźnie odróżnia się picie herbaty( he cha) od jej kosztowania (pin cha).
Na południu Chin - Guang Dong (prowincja) popularny jest zwyczaj picia herbaty -do lekkiego posiłku podawanego przed południem w specjalnej restauracji podaje się herbatę parzoną w czajniczku porcelanowym a następnie zawartość przelewa się do czarek.Natomiast w prowincji Sichuan w herbaciarniach, herbata pita jest z porcelanowych kubków bądź gaiwanów w których parzy się liście. Kubki te napełniane są przez tamtejsza obsługa napełnia je wrzątkiem z dużych czajniczków z długimi dzióbkami.
W XX wieku niestety nastąpił upadek kultury herbaty, Chińczycy pija herbaty,ale ceremonie z użyciem specjalnych naczyń są coraz rzadsze.Młodzież częściej sięga po napoje herbaciane butelkowe lub herbatę perłowa(Bubble)-napój herbaciany z kuleczkami z tapioki oraz dodatkiem owoców bądź syropu owocowego lub/i mleka (ostatnio popularne również w Polsce). Rejonem, gdzie kultura herbaty jest wciąż "żywa" jest południe Chin, duza wagę przywiązuje się tu do kosztowania herbaty -pin cha,stad tez wywodzi się popularny zwyczaj parzenia herbaty zwany -gongfu cha.Podczas kosztowania herbaty zwraca się uwagę na takie walory herbaty jak aromat,smak,barwę naparu, wygląd liści i inne.Ważne jest tez aby podczas degustacji nie spożywać posiłków, aby nie zakłóciły one nie zmieniły smaku i aromatu herbaty, ewentualnie taki rytuał może odbywać się po posiłku.
Miejmy nadzieje ze póki Chiny istnieją -to zwyczaj herbacianych ceremonii, i zachwyt nad tym wspaniałym napojem oraz tzw "kult" herbaciany będą wiecznie "żywe"!
Przykładowe japońskie czarki:
Ciekawe informacje Dobrze wiedzieć i warto przeczytać :)
OdpowiedzUsuń