Witam. Dziś napiszę coś na temat herbaty czerwonej.
Jest to herbata całkowicie fermentowana(na zachodzie zwana jest czarną). Jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów herbat wytwarzanych w Chinach i nie tylko. Kolor naparu jest czerwony. Tradycyjne chińskie herbaty czerwone w przeciwieństwie do indyjskich przeważnie nie są cięte (posiadają całe pąki i liście)
Najsłynniejsze herbaty czerwone to :
-Dian Hong(czerwona herbata z Yunnanu) i
-Qimen Hongcha (czerwona herbata z Qimen- u nas zwana jako Keemen)
Pu-erh
Na uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu” Pu-Erh- herbata która jest pomocna przy dietach odchudzających bo zwiększa spalanie tłuszczów. Jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny. O niej napisze trochę więcej.
Pu-erh (którego nazwa pochodzi od miasteczka Puer w chińskiej prowincji Junnan ). Ten rodzaj herbaty jest poddawany procesowi pół fermentacji. Następnie susz ten dojrzewa przez długi czas w specjalnych pomieszczeniach (proces ten zwany jest leżakowaniem).Gotowy napar ma ciemnobrązowa barwę i charakterystyczny korzenny posmak.Susz często wzbogacany jest owocami lub trawa cytrynową ze względów smakowych ponieważ nie każdemu może odpowiadać jego charakterystyczny smak.
Parzenie :
herbatę czerwoną należy zaparzać w porcelanowym czajniczku najlepiej w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez ok. 3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.Takie postępowanie zapobiegnie gorzkiemu posmakowi herbaty i podkreśla jej subtelny posmak..
Właściwości :-Pobudza wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit (przyśpiesza metabolizm) a w efekcie spalanie tłuszczów
-Reguluje przemianę materii
-Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie( poprawia krążenie)
-Ma dobroczynny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.
-Fluor w niej zawarty chroni zęby przed próchnicą.
-Wpływa pozytywnie na poprawę pamięci i koncentracji
-Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu.
-Ma działanie moczopędne.Wzmacnia organizm.
Poza wyżej wymienionymi właściwościami warto wspomnieć ze wielu psychologów uważa, że herbata ta ma działanie antydepresyjne a jej regularne spożywanie poprawia nastrój.
W te chłodne, deszczowe dni z pewnością niejedna osoba chciałaby sobie poprawić humor szklanką ”pozytywnej” herbaty;)
Polecam BIO -ACTIVE PU-ERH :)))
OdpowiedzUsuń