Wpis dodany przez Natalia
Cześć;)Kolejnym
rodzajem herbaty który chciałabym wam przybliżyć jest chyba najlepiej
wszystkim znana herbata czarna. Tak jak herbata żółta jest poddawana
fermentacji nieenzymatycznej ale z ta różnicą ze zachodzi ona w
mocniejszym stopniu.
Podstawowe etapy obróbki liści to : więdnięcie,
zwijanie, fermentowanie i suszenie.
Mogą się one jednak różnić w
zależności od regionu z którego pochodzi herbata.
Napar sporządzony z
liści jest z reguły bardzo ciemny(ciemnoczerwony). Liście są prasowane w
rożne kształty np. cegiełek.
Do czarnych herbat zaliczamy m.in. :
Assam
i Cejlon pochodzące z Sri Lanki oraz aromatyczną
Dareeling (północne
Indie).
 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Parzenie:
Średni czas parzenia herbaty czarnej w miękkiej wodzie to 3-4 min jest on różny w zależności od:
-stopnia rozdrobnienia suszu (im bardziej rozdrobniony tym krócej ją parzymy)
-gatunku herbaty
-twardości wody(im twardsza woda tym dłużej parzymy herbatę)
Herbaty czarne najlepiej parzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej
wodzie wyjątek stanowi herbat Assam która lepiej parzyć we twardej
wodzie
(susz lepiej się parzy).
Warto wiedzieć!
Parzenie herbaty przez krótki czas ok. 3 min powoduje ze ma ona
właściwości pobudzające i orzeźwiające (teina nie wiąże się z
garbnikami-jak wiadomo teina działa pobudzająco podobnie jak kofeina
tylko słabiej) natomiast dłuższe parzenie relaksuje i wycisza
organizm.
Właściwości:
-Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
-Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie (zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca)
- Flawonoidy w niej zawarte wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi
-Fluor zawarty w herbacie chroni zęby przed próchnicą.
-Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia minimalizują ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
- Czarna herbata wpływa kojąco na nasze nerwy (udowodnili to Brytyjscy naukowcy) ponieważ przyspiesza ona spadek poziomu hormonu stresu –kortyzolu)
Niestety może ona również powodować zgagę a przyczynia się do tego jej długie parzenie!
Czarną herbatę możemy podzielić na następujące kategorie:
Bardzo dobrej jakości
Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych
liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one
umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
Dobrej jakości
Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
Średniej jakości
Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
Słabej jakości
Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.
|
Polecam LIPTON Earl Grey Classic. Dla mnie Najlepsza z Czarnych Herbat :)
OdpowiedzUsuń