Strony

niedziela, 25 listopada 2012

Aromatyczna herbatka…;)

Wpis dodany przez Natalia



Cześć;)Kolejnym rodzajem herbaty który chciałabym wam przybliżyć jest chyba najlepiej wszystkim znana herbata czarna. Tak jak herbata żółta jest poddawana fermentacji nieenzymatycznej ale z ta różnicą ze zachodzi ona w mocniejszym stopniu.
Podstawowe etapy obróbki liści to : więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.
Mogą się one jednak różnić w zależności od regionu z którego pochodzi herbata.

Napar sporządzony z liści jest z reguły bardzo ciemny(ciemnoczerwony). Liście są prasowane w rożne kształty np. cegiełek.

Do czarnych herbat  zaliczamy m.in. : Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki oraz aromatyczną Dareeling (północne Indie).










Parzenie:
Średni czas parzenia herbaty czarnej w miękkiej wodzie to 3-4 min jest on różny w zależności od:
-stopnia rozdrobnienia suszu (im bardziej rozdrobniony tym krócej ją parzymy)
-gatunku herbaty
-twardości wody(im twardsza woda tym dłużej parzymy herbatę)
Herbaty czarne najlepiej parzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie wyjątek stanowi herbat Assam która lepiej parzyć we twardej wodzie
(susz lepiej się parzy).

Warto wiedzieć!
Parzenie herbaty przez krótki czas ok. 3 min powoduje ze ma ona właściwości pobudzające i orzeźwiające (teina nie wiąże się z garbnikami-jak wiadomo teina działa pobudzająco podobnie jak kofeina tylko słabiej) natomiast dłuższe parzenie  relaksuje i  wycisza organizm.

Właściwości:
-Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
-Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie (zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca)
- Flawonoidy  w niej zawarte wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi
 -Fluor zawarty w herbacie  chroni zęby przed próchnicą.
-Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia minimalizują ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
- Czarna herbata wpływa kojąco na nasze nerwy (udowodnili to Brytyjscy naukowcy) ponieważ przyspiesza ona  spadek poziomu hormonu stresu –kortyzolu)

Niestety może ona  również powodować zgagę  a przyczynia się do tego  jej długie parzenie!

 

 Czarną herbatę możemy podzielić  na następujące kategorie:
Bardzo dobrej jakości
Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
Dobrej jakości
Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
Średniej jakości
Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
Słabej jakości
Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.


 









 

1 komentarz:

  1. Polecam LIPTON Earl Grey Classic. Dla mnie Najlepsza z Czarnych Herbat :)

    OdpowiedzUsuń