Cześć

Trochę historii
Biała herbata została odkryta podczas dynastii Song w Chinach. Spożywana mogła być tylko przez cesarza Chin i jego dwór. Zwykli ludzie mieli zakaz picia tej herbaty. Dopiero w XIX wieku, gdy produkcja tej herbaty osiągnęła większą skalę zaczęła się cieszyć popularnością na zachodzie.
Jak powstaje
Powstaje z tego samego krzewu Camellia sinensis co inne herbaty.
Biała herbata zwana ,,lekko fermentowaną” jest zwykle wytwarzana z
najmłodszych liści i nierozwiniętych pączków liściowych przez to
zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie
więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują one niezwykły srebrny
kolor. Jest to proces zachodzący całkowicie naturalnie. Najcenniejsze
gatunki są wytwarzane wyłącznie z pąków pokrytych drobnym białym puszkiem dzięki któremu odziedziczyły one swa nazwę.
Parzenie
Herbata biała ma
kolor słomkowy, charakteryzuje się subtelnym, delikatnym smakiem i
aromatem , który jest określany jako delikatnie ,,owocowy”. Parzyć
możemy ją trzykrotnie w temperaturze ok. 85 °C prze ok. 5 do 8 minut.
Herbaty tego rodzaju mogą być zaparzane wielokrotnie bo zachowują swój
smak i aromat do następnego parzenia .
Najdroższa herbata
Biała herbata
jest zdecydowanie najdroższą odmianą, głównie ta wytwarzana z samych
paków- jak najpopularniejsza Baihao Yinzhen (tzw. Srebrne Igły). Do
wytworzenia takiej herbaty potrzeba dużo więcej paków niż liści
niezbędnych do produkcji innych herbat liściowych. Wniosek jest prosty
im więcej paków tym jakość herbaty jest lepsza.Cena takiej jakości
herbaty jest wysoka za 100g tej herbaty musimy zapłacić nawet 54 zł. Na
uwagę zasługuje fakt iż wysokiej klasy herbaty turkusowe czy zielone
mogą jednak ceną znacznie przewyższać przeciętnej jakości herbaty
białe .
Właściwości
Posiada
właściwości antyoksydacyjne które są aż trzykrotnie wyższe niż w
przypadku herbaty zielonej. Oprócz tego zawiera ona w swoim składzie
witaminę C i wysokie stężenie teiny-herbaciany odpowiednik kofeiny
(pobudza, uodparnia łagodzi przeziębienia ). Polifenole zawarte w tej
herbacie chronią nas przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają
proces starzenia się całego organizmu. Posiada ona , ich aż dwukrotnie
więcej niż herbata zielona i dwunastokrotnie więcej niż sok
pomarańczowy. Stąd często określana jest mianem ,,eliksiru młodości” czy
,,herbatą długowieczności”
Polecam tą herbatę przede wszystkim tym którzy chcą zachować młodość na dłużej, tym którzy genetycznie są narażeni na choroby nowotworowe,ludziom o osłabionej odporności oraz wszystkim tym którzy po prostu maja ochotę na chwilę relaksu i zapomnienia z kubkiem ulubionej herbaty w ręku po ciężkim dniu codziennych obowiązków
P,S .czekam na wasze opinie odnośnie białej herbaty;)

Nie wiedziałem ze ma takie właściwości .:))))
OdpowiedzUsuń.. To w taki razie będzie trzeba ją częsciej pic …:)