Strony

wtorek, 20 listopada 2012

Królowa herbat

Wpis dodany przez Natalia
Cześć ;-) dziś trochę informacji na temat herbaty białej, Królowej herbat-niegdyś podawanej tylko rodzinie królewskiej.
Trochę historii
Biała herbata została odkryta podczas dynastii Song w Chinach.  Spożywana mogła być tylko przez cesarza Chin i jego dwór. Zwykli ludzie mieli zakaz picia tej herbaty. Dopiero w XIX wieku,  gdy produkcja tej herbaty osiągnęła większą skalę zaczęła się cieszyć  popularnością  na zachodzie.

Jak powstaje
Powstaje z tego samego krzewu Camellia sinensis co inne herbaty. Biała herbata zwana ,,lekko fermentowaną”  jest zwykle wytwarzana z  najmłodszych  liści i nierozwiniętych  pączków liściowych przez to zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują one niezwykły  srebrny kolor. Jest to proces zachodzący całkowicie naturalnie. Najcenniejsze gatunki są wytwarzane wyłącznie z pąków pokrytych drobnym białym  puszkiem dzięki któremu odziedziczyły one swa nazwę.

Parzenie
Herbata biała ma kolor słomkowy, charakteryzuje się subtelnym, delikatnym  smakiem  i aromatem , który jest określany jako  delikatnie ,,owocowy”. Parzyć możemy ją trzykrotnie w temperaturze ok.  85  °C prze ok. 5 do 8 minut. Herbaty tego rodzaju mogą być zaparzane wielokrotnie bo zachowują swój smak i aromat do następnego parzenia .

Najdroższa herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą, głównie ta wytwarzana z samych paków- jak najpopularniejsza Baihao Yinzhen (tzw. Srebrne Igły). Do wytworzenia takiej  herbaty potrzeba dużo więcej paków niż liści niezbędnych do produkcji innych herbat liściowych. Wniosek jest prosty im więcej paków tym jakość herbaty jest lepsza.Cena takiej jakości herbaty jest  wysoka za 100g tej herbaty musimy zapłacić nawet 54 zł. Na uwagę zasługuje fakt iż wysokiej klasy herbaty turkusowe czy zielone mogą jednak  ceną znacznie przewyższać  przeciętnej jakości herbaty białe .

Właściwości
Posiada  właściwości antyoksydacyjne   które są  aż trzykrotnie wyższe niż w przypadku herbaty zielonej. Oprócz tego zawiera ona w swoim składzie  witaminę C i wysokie stężenie teiny-herbaciany odpowiednik kofeiny (pobudza, uodparnia łagodzi przeziębienia ). Polifenole  zawarte w tej herbacie chronią nas przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają  proces starzenia się całego organizmu. Posiada ona , ich aż  dwukrotnie więcej niż  herbata zielona i dwunastokrotnie więcej niż sok pomarańczowy. Stąd często określana jest mianem ,,eliksiru młodości” czy ,,herbatą długowieczności”


    Polecam tą herbatę przede  wszystkim tym którzy chcą zachować młodość na dłużej, tym którzy genetycznie są narażeni na choroby nowotworowe,ludziom o osłabionej odporności oraz wszystkim tym którzy po prostu maja ochotę  na chwilę relaksu i zapomnienia  z kubkiem ulubionej herbaty  w ręku po ciężkim dniu codziennych obowiązków 



P,S .czekam na wasze opinie odnośnie białej herbaty;)
;)

1 komentarz:

  1. Nie wiedziałem ze ma takie właściwości .:))))
    .. To w taki razie będzie trzeba ją częsciej pic …:)

    OdpowiedzUsuń