Strony

sobota, 24 listopada 2012

Herbata „Czarny Smok”…;)

Herbaty Niebieskie częściej określane  jako turkusowe.Nazwa jednak nie ma nic wspólnego z barwą. W Europie  znane jako Herbaty  Oolongi lub Wulongi.  Chińczycy nazywają ja również   „Czarny Smok”  nazwa ta powstała stąd iż długie  liście herbaty podczas zaparzania w czajniczku  przybierają postać smoka….
Herbata Oolong należy do herbat pólfermentowanych(w zależności od gatunku od 30% do nawet 70 %) Od tego procesu zależy barwa,aromat oraz smak naparu.Pochodzi z Tajwanu, gdzie jej tradycja jest najbardziej rozwinięta. Parzy się ją tam w gaiwanach(naczynia) i czajniczkach Yixing.Herbata Turkusowa wytwarzana jest z liści krzewu odmiany Wulong. Chińczycy i Tajwańczycy określają ja jako herbata”qing” co może oznaczać kolor  niebieski, zielony lub niebieskozielony.Stąd nasze tłumaczenie Herbaty turkusowe.U nas z względu na kolor naparu  częściej zwane czerwonymi.Kłopot w tym ze tak nazywane są tez herbaty Pu”er (herbaty całkowicie fermentowane)r. Wulongi różnią się od herbat tych jednak znacznie zarówno smakiem, aromatem jak i sposobem wytwarzania także barwa nie jest identyczna. Herbaty turkusowe są różnorodną grupa herbat od lekko fermentowanych( barwa i smak zbliżone do zielonej) o aromacie kwiatowym aż do mocno fermentowanych (przypominają smakowo  i barwą herbatę czerwoną -Pu”er) wzbogacone dodatkowo smakiem i aromatem miodu i dojrzałych owoców.herbaty Turkusowe po zaparzeniu mogą wiec mieć barwę  od zielono-zółtego do ciemno -czerwonego

 Jak powstaje herbata Wulong?

Zbiór liści odbywa się w ścisłe określonych  porach  roku.Suszy się je na słońcu, do częściowego zwiędnięcia,po czym umieszcza się je w wiklinowych koszach i potrząsa.Podczas tego procesu brzegi liście są obcierane co wspomaga późniejszy proces fermentacji…
Liście herbaty Oolong są duże o barwie zależnej od stopnia fermentacji i prażenia (przeważnie ciemno- zielone z odcieniem zółci) oraz  zwijane ręcznie w małe nieregularne kuleczki.


Parzenie    
Herbata Oolong może być parzona wielokrotnie ( mocno zwinięte liście rozwijają się stopniowo podczas  kolejnych parzeń, co sprawia, że herbata ta zachowuje swój smak i aromat za każdym razem) Najlepiej parzyć ją przez 3 do 4 minut w temperaturze ok  9o  °C (ostatnie parzenia mogą być dłuższe).Ważne by liście herbaty Oolong zaparzać w dużym czajniku tak aby  mogły się całkowicie rozwinąć i oddać swój pełny aromat i smak.;)

Działanie:
-ma doskonały wpływ na ciśnienie (Wg Archives of Internal Medicine zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego)
- antyutleniające (antyoksydacyjne) spowalnia procesy starzenia
- przyspiesza metabolizm (pomaga w redukcji nadwagi)
- pobudza układ nerwowy (wspomaga koncentracje)
-obniża  zawartość glukozy we krwi
-zmniejsza poziom trójglicerydów

1 komentarz: