Czarna czy czerwona?
Jak zapewne już wiecie z wcześniejszych wpisów na tym blogu
to co u nas( w Europie) nazywamy herbatą czarną , Chińczycy nazywają herbatą czerwoną, ponieważ po zaparzeniu ma
czerwonawy kolor naparu. W Europie natomiast
początkowo znaliśmy tylko dwa rodzaje liści herbacianych: czarne i zielone
i właśnie od nich wzięło się inne niż w Chinach nazewnictwo tych herbat.
Skąd ta popularność?
Herbata
czarna jest łatwiejsza do zaparzenia niż herbata zielona(po dłuższym zaparzeniu herbata zielona
staje się gorzka) i być może to właśnie stało
się przyczyną jej większej popularności.
Poza tym ma mocniejszy, wyraźniejszy smak niż delikatne zielone listki
herbaciane. Większą popularność herbata czarna mogła zyskać również dzięki…łatwiejszym
jej transporcie m.in. do Rosji czy Europy. Bardziej odporne i mniej wymagające liście
docierały do konsumentów w dobrym stanie. Również jeśli chodzi o wodę w jakiej
parzymy herbatę to czarna jest mniej wymagająca i możemy ją parzyć nawet w tej
gorszej jakości bo jej intensywny smak zamaskuje smak złej wody. Dzisiaj
nadal herbata czarna gości na większości
polskich stołach dlaczego? Przyczyn może być wiele…..choćby te które wymieniłam
powyżej.
Teraz trochę informacji na temat tej herbaty dla
przypomnienia;)
Herbata czarna powstaje z liści krzewu Camellia Sinensis. Do
produkcji czarnej herbaty sa wykorzystywane dwa rodzaje liści :chińskie i asamskie.
Po zerwaniu liście są poddawane procesowi więdnięcia np. na słońcu, czy w
suszarniach(pozbawia on liści wody).Potem w zależności od jakości herbaty jest przetwarzana tradycyjnie lub na szeroka
skale(znacznie tańsza metoda) metodą CTC(o której pisałam w jednym z postów).
Liście Camelia sinensis |
Tradycyjna metoda obchodzi się delikatnie z liśćmi
herbacianymi delikatnie je łamiąc, krusząc dzięki czemu wycieka sok a enzymy uczestniczą
w procesie fermentacji.(herbaty fermentowane). Później zatrzymuje się etap utleniania
i poddaje się liście działaniu wysokiej temperatury czy tez pary wodnej. Wilgotne
liście zwija się ręcznie lub maszynowo( w metodzie CTC liście są zgniatane i
rozrywane). W tym etapie kolejna porcja soków wydostaje się z liści co ma wpływ
na ostateczny smak herbaty)
Warto wiedziesz ze herbata czarna ma najwięcej spośród herbat
teiny. Działa więc pobudzająco na nasz organizm i pomaga w koncentracji. Polecana
przy niestrawności ,działa antyoksydacyjnie i zmniejsza negatywne skutki
stresu. Poza tym poprawia krążenie i zmniejsza poziom złego cholesterolu. Choć większość herbat
czarnych jest wytwarzana metoda CTC to nie znaczy ze nie ma wśród nich herbat
dobrej jakości. Pamiętajmy aby kupując herbatę
zwracać uwagę czy jest na opakowaniu informacja o jakości herbaty.
Choć miłośnicy herbaty nie pałają miłością do czarnej
herbaty to wysokiej jakości liście
herbaciane mogą z pewnością zadowolić zwolenników delikatniejszej herbaty-zielonej
czy białej.
Bardzo Przydatne informacje :) Polecam LIPTON Earl Grey :))))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię białą herbatę:)
OdpowiedzUsuńto polecam przeczytać watki na moim blogu poświęcone białej herbacie;)
Usuń