Strony

sobota, 5 października 2013

Najpopularniejsza herbata bo znana wszystkim - herbata czarna!!!

Wpis dodany przez Natalia
 
Czarna czy czerwona?
Jak zapewne już wiecie z wcześniejszych wpisów na tym blogu to co u nas( w Europie) nazywamy herbatą czarną , Chińczycy nazywają herbatą czerwoną, ponieważ po zaparzeniu ma czerwonawy kolor naparu. W Europie natomiast  początkowo znaliśmy tylko dwa rodzaje liści herbacianych: czarne i zielone i właśnie od nich wzięło się inne niż w Chinach nazewnictwo tych herbat.




Skąd ta popularność?
Herbata czarna jest łatwiejsza do zaparzenia niż herbata zielona(po dłuższym zaparzeniu herbata zielona  staje się gorzka)  i być może to właśnie stało się  przyczyną jej większej popularności. Poza tym ma mocniejszy, wyraźniejszy smak niż delikatne zielone listki herbaciane. Większą popularność herbata czarna mogła zyskać również dzięki…łatwiejszym jej transporcie m.in. do Rosji czy Europy. Bardziej odporne i mniej wymagające liście docierały do konsumentów w dobrym stanie. Również jeśli chodzi o wodę w jakiej parzymy herbatę to czarna jest mniej wymagająca i możemy ją parzyć nawet w tej gorszej jakości bo jej intensywny smak zamaskuje smak złej wody. Dzisiaj nadal herbata czarna  gości na większości polskich stołach dlaczego? Przyczyn może być wiele…..choćby te które wymieniłam powyżej.



Teraz trochę informacji na temat tej herbaty dla przypomnienia;)

Herbata czarna powstaje z liści krzewu Camellia Sinensis. Do produkcji czarnej herbaty sa wykorzystywane dwa rodzaje liści :chińskie i asamskie. Po zerwaniu liście są poddawane procesowi więdnięcia np. na słońcu, czy w suszarniach(pozbawia on liści wody).Potem w zależności od jakości herbaty  jest przetwarzana tradycyjnie lub na szeroka skale(znacznie tańsza metoda) metodą CTC(o której pisałam w jednym z postów).

Liście Camelia sinensis

Tradycyjna metoda obchodzi się delikatnie z liśćmi herbacianymi delikatnie je łamiąc, krusząc dzięki czemu wycieka sok a enzymy uczestniczą w procesie fermentacji.(herbaty fermentowane). Później zatrzymuje się etap utleniania i poddaje się liście działaniu wysokiej temperatury czy tez pary wodnej. Wilgotne liście zwija się ręcznie lub maszynowo( w metodzie CTC liście są zgniatane i rozrywane). W tym etapie kolejna porcja soków wydostaje się z liści co ma wpływ na ostateczny smak herbaty)


Warto wiedziesz ze herbata czarna ma najwięcej spośród herbat teiny. Działa więc pobudzająco na nasz organizm i pomaga w koncentracji. Polecana przy niestrawności ,działa antyoksydacyjnie i zmniejsza negatywne skutki stresu. Poza tym poprawia krążenie i  zmniejsza poziom złego cholesterolu. Choć większość herbat czarnych jest wytwarzana metoda CTC to nie znaczy ze nie ma wśród nich herbat dobrej jakości. Pamiętajmy  aby kupując herbatę zwracać uwagę czy jest na opakowaniu informacja  o jakości herbaty.

Choć miłośnicy herbaty nie pałają miłością do czarnej herbaty  to wysokiej jakości liście herbaciane mogą z pewnością zadowolić zwolenników delikatniejszej herbaty-zielonej czy białej.

3 komentarze:

  1. Bardzo Przydatne informacje :) Polecam LIPTON Earl Grey :))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię białą herbatę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to polecam przeczytać watki na moim blogu poświęcone białej herbacie;)

      Usuń