Witam:) Czym najlepiej słodzić herbatę??Dzis postaram się odpowiedzieć na to pytanie.
Są osoby które nie wyobrażają sobie herbaty bez....
cukru!
Ja kiedyś miałam podobnie, ale teraz już po niego nie sięgam ,
odzwyczaiłam się;)cale szczęście. Żeby nie było tak strasznie, ze po przeczytaniu tego posta już od dziś
pijemy herbatę która nam nie smakuje
to mam godnego zastępcę dla cukru ,jest nim….-miód;) Już od dziś
postarajmy się zadbać żeby znalazł się na naszej półce(tylko wybierzmy ten
prawdziwy ! nie sztuczny) Poniżej powody dla których powinnyśmy zrezygnować z
cukru.
Kilka informacji na
temat cukru i miodu.
Cukier-
to
sacharoza rodzaj dwucukru, powstaje z trzciny cukrowej lub buraków, są również
cukry owocowe fruktoza –otrzymywane z zbóż (ten rodzaj cukru ma niższy indeks glikemiczny jest cukrem prostym) oraz cukry mlekowe-laktoza i inne.
Niestety to on zasłużył sobie na miano „Białej Śmierci”, bo w praktyce działa
on szkodliwie na nasz organizm. Osłabia funkcje obronne, immunologiczne naszego organizmu,poza tym osłabia wzrok,
zaburza proces wchłaniania wapnia i magnezu, powoduje niestrawność, niszczy
żeby, wywołuje cukrzyce i problemy z krążeniem, podnosi poziom cholesterolu i
przyczynia się do zwiększonego ryzyka otyłości, to tylko niektóre jego minusy.
Cukier sam z natury nie jest taki zły, ale proces jego
przetwarzania z trzciny cukrowej do czystej postaci spowodował iż stracił on
cenne właściwości w wysokiej temp.
zginęły m.in. witaminy, mikroelementy..;/przez co stał się dla naszego organizmu niemal trucizna
„wszechobecna” To co w wyniku procesu
przetwarzania usunięto - białka, witaminy i substancje mineralne stało się przyczyną niekompletnego metabolizmu
węglowodanów i w efekcie powoduje to
tworzenie się toksyn takich jak kwas pirogronowy. Kwas pirogronowy kumuluje się
w mózgu i systemie nerwowym, a” nienormalne „ cukry w czerwonych ciałkach krwi.
Zakłóca to oddychanie komórek i powoduje brak odpowiedniej ilości tlenu
niezbędnego do normalnego funkcjonowania organizmu.
Miód
-słodki ,płynny (początkowo-potem ulega krystalizacji),lepki
produkt spożywczy,produkowany przez pszczoły. Jest to cukier prosty.Miód
zawiera glukozę, fruktozę, aminokwasy, mikroelementy takie jak magnez, wapń,
żelazo, potas, B-karoten, enzymy (z gruczołów ślinowych pszczół),
acetylocholinę (między innymi obniża ciśnienie krwi), witaminy z grupy B, kwas
foliowy i inne. Pszczoły ze śliną dodają
do miodu również enzym, który rozdziela sacharozę automatycznie na
glukozę i fruktozę (cukry proste), które nasz organizm wchłania bez większego
wysiłku, w przypadku cukru nasz organizm nie radzi sobie tak dobrze, musi na to
zużyć sporo energii.Musimy tez pamiętać ze mimo iż łyżka miodu zawiera więcej
kalorii niż łyżka cukru, to jednak miód jest znacznie słodszy i wystarczy jego
niewielka ilość żeby uzyskać słodkość równą łyżeczce cukru..;) Poza tym
miód w porównaniu do cukru ma szeroki
wachlarz zapachowy w zależności jaki rodzaj wybierzemy, możemy delektować się jego
kwiatowym aromatem i smakiem;)
P.S
Wystarczy ulubioną herbatę posłodzić niewielka ilością miodu(lub syropu klonowego) ,i już można zapomnieć o białym odpowiedniku który więcej szkodzi niż pomaga. Herbata z miodem jest słodka i zyskuje dodatkowo kwiatowy smak..;)mmm a jaka jest zdrowa !!!:)
hmm...a czy Wy lubicie miód???
Zgadzam Sie!!! Cukier zwiększa odkładanie się tłuszczu. Jest bardzo kaloryczny a więc i tuczący. Jak wiadomo, cukry obok tłuszczów są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, jednak wystarczającą ich ilość mogą dostarczyć nam owoce i warzywa. Tak więc gdy spożywamy za dużo produktów pełnych cukru odkłada się on w naszym ciele w postaci tłuszczu. Jeśli prowadzisz tryb życia, w którym nie masz czasu na codzienny ruch fizyczny, po krótkim czasie może stać się to widoczne. Otyłość jest plagą głównie na zachodzie, jednak jej zagrożenie wkracza również w nasze rejony. Co więcej kontynuacja takiego trybu życia to dobra droga do cukrzycy i innych chorób całego organizmu !!!
OdpowiedzUsuńMiód jest pyszny i zdrowy :) polecam :)
OdpowiedzUsuń