Strony

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Wyśmienita Herbata Cejlońska...;)

W tym poście będzie mowa o popularnej firmie herbacianej jaką jest DILMAH:)


W swoim asortymencie maja dość spory wybór herbat...wybierać możemy pośród:

- DILMAH aromatyzowane - herbaty czarne cejlońskie- (owocowe aromaty lub  takie jak wanilia, brandy,karmel , imbir i inne)
-DILMAH Zielone ( jaśminowa,sencha,z mięta pieprzową)
-DILMAH owocowo-ziołowe (Spicy Beery ,Tangy Lemon)
-DILMAH New Gourmet- Ceylon Supreme, Darjeeling,English Breakfast,English Afternoon,Irish Breakfast,Earl Grey.)
-DILMAH Watte- cztery rodzaje herbat cejlońskich charakteryzujące się nieco  inna barwa ,smakiem i aromatem(w zależności od wysokości z jakiej jest pozyskiwana)
DILMAH exceptional -kolekcja herbat czarnych, czarnych aromatyzowanych, zielonych i zielonych aromatyzowanych
-DILMAH -T-series kolekcja ta dzieli się na dwie grupy -pierwsza to mieszanka herbat czarnych i zielonych , druga to herbaty których uprawa jest znacznie trudniejsza są wiec  rzadziej spotykane i trudniejsze w pozyskaniu-czyli białe herbaty cejlońskie
TAKŻE wiele innych kolekcje świąteczne czy w ozdobnych puszkach a nawet herbata Oolong:)


JA opisze tą którą ostatnio zakupiłam czyli Dilmah-  czarna cejlońska o aromacie mandarynki;)
Tego smaku z tej firmy jeszcze nie piłam wiec musiałam spróbować:)standardowa ilość torebek ekspresowych ze sznureczkiem czyli 20;p(zdarzają się oczywiście tez takie jak 10, 15 czy 25) niemniej jednak ta  ilość występuje najczęściej w opakowaniach herbat:P
Wszystkie 20 sztuk zapakowane są hermetycznie w folie zapobiegającą (szkoda ze nie każda oddzielnie) utracie aromatu. Po jej otwarciu rzeczywiście wydobywa się doskonały herbaciny aromat z dodatkiem nuty mandarynki;) mmm aż chce się jak najszybciej spróbować.
Po zaparzeniu również się nie rozczarujemy -herbata ma wyrazisty smak ale nie jest za mocna -co dla mnie jest plusem bo nie przepadam za  takimi  mocnymi i  "ściągającymi  ";0
Aromat mandarynki towarzyszy każdemu łykowi:) całość tworzy udaną kompozycje i rozpieszcza kubki smakowe warto spróbować tej lub innych smaków tejże  herbaty cejlońskiej;)





Od producenta: 
Składniki: czarna herbata cejlońska, aromat mandarynki 4,8%.
Kraj pochodzenia Sri Lanka
Zapakowano i zerwano:Republika Sri Lanka( Cejlon)
Sposób przygotowania: jedna torebka na szklankę  o pojemności 220ml zalać wrzątkiem i parzyć ok 5min





niedziela, 15 grudnia 2013

Pure- Rooibos

Wpis dodany przez Natalia

Dziś w kawiarni Lajkonik skusiłam się na herbatkę Pure -Rooibos z aromatem pomarańczy i karmelu .  Prawdopodobnie producentem jest Tchibo Coffee Service(taka informacje udało mi się znaleźć na internecie).

O Rooibos pisałam już wcześniej jak pewnie pamiętacie nie ma on nic wspólnego z krzewem herbacianym. Pochodzi z  liści czerwonokrzewu uprawianego z RPA.Ma wiele dobroczynnych właściwości m.in : zwiększa odporność, działa przeciwnowotworowo(zawiera przeciwutleniacze),zmniejsza ciśnienie krwi.

 Przyjemny aromat pomarańczy i karmelu pobudza zmysły. Smak wyrazisty miodowy Rooibos,dobrze wyczuwalna pomarańcz, delikatnie karmelowy posmak.Wszystko to sprawia ze zamykając oczy przenosimy się  myślami  do kraju skąd pochodzi Rooibos-Afryki (RPA).

Herbatka wprost idealna na ta porę roku.......afrykańska kompozycja smakowa w sam raz na chłodne wieczory.

Czerwone liście rooibos- widać je dobrze przez woreczek



 Na zdjęciu poniżej widać ze i barwa herbatki jest wyrazista czerwona , intensywna.






Tam wygląda opakowanie herbat z kolekcji-Pure proponowanych przez Tchibo.Jest  ich kilka dla każdego coś dobrego;) Moze ktoś z was już je próbował?Czekam na wasze opinie i komentarze.


piątek, 6 grudnia 2013

Dobra herbata


Wpis dodany przez Natalia

Witam ;)

Dziś podam kilka oznaczeń którymi warto się kierować szukając naprawdę dobrej herbaty;)
Ogólna zasada to: im z wyższych partii krzewu herbacianego zbierane są liście  (szczyt to paczki herbaciane-tipsy) tym lepsza jakość herbaty .Z reguły herbaty ekspresowe zawierają liście z najniższych partii  krzewu i pył herbaciany.




Jesli chodzi o jakość liści herbacianych to warto zwrócić uwagę na oznaczenia:

OP-orange pekoe czyli  młode listki zrywane tuz przy paczkach(tipsach) herbacianych
F- flowery czyli  większe liście zrywane często  podczas drugich  czy trzecich zbiorów, sa one z reguły  bogate w pączki herbaciane
Golden flowery- zawierają sporo młodych pączków herbacianych zebranych na początku okresu zbiorów
F- finest czyli najwyższa jakość herbaty
T- tippy czyli duza ilość pączków herbacianych

Cyfra 1 i  litera A na końcu również  oznaczają najwyższą jakość herbaty

Warto zwrócić uwagę również na rozdrobnienie liści:

F- fanning czyli małe części liści herbacianych wraz z pyłem powstającym podczas produkcji herbaty
D- dust czyli pył
B- broken czyli połamane liście


Jakość herbaty jednak nie zależy tylko i wyłącznie od oznaczeń ale również i kraju pochodzenia.
Herbaty z Chin nie zawierające dużej ilości pączków herbacianych a zawierające nie połamane liście są lepsze niż herbaty o tym oznaczeniu pochodzące z np.Bangladeszu;)


Napewno  nie jest łatwo  rozszyfrować  zawierających długie ciągi liter i cyfr oznaczeń  mówiących o jakości danej  herbaty np. FTGFOP- herbata najwyższej jakości produkowana ręcznie).....ale przecież po to mamy kubki smakowe które najlepiej nam powiedzą czy dana herbata odpowiada naszym oczekiwaniom- które u każdego z nas są przecież inne....;)