Strony

czwartek, 29 listopada 2012

ZEN CHAI -coś dla wymagających….;)

Nie ukrywam dziś miałam ochotę na naprawdę niezwykły smak herbaty…i pomyślałam ze mojemu gustowi herbacianemu i mojemu kaprysowi sprosta herbatka ZEN CHAI z firmy Teekanne .Jest to herbata zielona, jak wiadomo ten rodzaj  herbaty jest szczególnie bogaty w składniki  korzystnie wpływając na stan skory i zdrowia….poza tym wykazuje działanie oczyszczające, ponieważ zawarte w niej polifenole to silne antyoksydanty, usuwające z organizmu wolne rodniki. Jej spożywanie dodaje energii i pobudza wszystkie zmysły.
Jesli chodzi o ZEN CHAI  to herbata zielona -bez smaku goryczy która zaparzamy nie dłużej niż 4minuty( później herbata faktycznie może mieć cierpki posmak) Zen Chai – ma delikatny aromat i  smak cytryny i mango, przez co jest tak  niezwykle dobra i aromatyczna…Taką herbatą można się naprawdę długo delektować…mmm:) Chyba nie muszę nikogo zachęcać do spróbowania..;)

środa, 28 listopada 2012

Lipton-ucztą dla podniebienia

Witam;))
Dziś na temat herbatek Lipton piramidki. Mianowicie o dwóch zestawach herbat które wypatrzyłam jakis czas temu w sklepie….
I zestaw
Najpierw o zielonej- Green Tea Mandarin Orange oraz Tea Lemon smak Cytrynowy herbata czarna. Te dwie herbatki znalazłam na półce sklepowej w przepięknej zielonej puszeczce…. pomyślałam muszę ja mieć heh,i tak się stało;D Jej zawartość- dwie herbaty czarna i zielona tez mi odpowiadały wiec po krótkim namyśle ja kupiłam;)
Herbatę zieloną o smaku mandarynki  i pomarańczy piłam już wcześniej wiec ten wspaniały smak już  znam…dziś go wam opisze…Herbata jest pakowana  w kartonowe pudełeczka po 20 sztuk.Woreczki do zaparzenia maja kształt piramidki dzięki czemu lepiej uwalnia się smak…
Skład herbaty: herbata zielona 81,8%,aromat 15,2%, skorka mandarynki aromat 1,5%,skorka pomarańczy-aromat 1,5%
Po otwarciu opakowania  dobrze wyczuwalna jest herbata zielona , najintensywniej jednak czuć  skórkę pomarańczy i mandarynkę;)bardzo przyjemny aromat.Jesli chodzi o smak to jest to bardzo łagodny smak herbaty zielonej oraz wyrazisty smak mandarynki  i  przeważający skorki pomarańczy .Sprawia  to ze  herbata  tworzy wspaniałą kompozycje smakową i posiada naprawdę wyrazisty aromat.Poza tym herbata nie posiada posmaku goryczy , trzeba jednak  pamiętać żeby nie zaparzać jej zbyt długo -(polecany  czas parzenia to 2minuty!)

Herbata czarna o smaku  cytryny.Herbata również jest pakowana po 20szt w kartonowe pudełeczka. Kształt woreczków do zaparzania to- kształt piramidki.
Skład: czarna herbata 86,5%aromat cytrynowy 10,7%,cytryna 2,7%
Aromat tej herbaty jest naprawdę urzekający!  Słodki, cytrynowy cudowny, aż chce się ja pic i pić….Smak również zaskakuje jest bardzo wyrazisty-cytrynowy ,poza tym  ma bardzo delikatny , subtelny smak herbaty czarnej….;)wiec mi jak najbardziej odpowiada.Herbatę zaparzać należy 2-3min.
Oto on:  ;-)



II zestaw
Drugi zestaw herbatek Lipton ładnie prezentował  się na półce wraz z szklaną filiżanką…mmm teraz  to moja ulubiona;) W zestawie były dwie czarne herbaty Lipton piramidki(szkoda ze jedna nie – biała lub zielona)ale i tak wzięłam;)- bo czarną tez bardzo lubię;) .Jedna Lemon – (Cytrynowa- opisana powyżej) druga  Forest Fruit (owoce leśne)
Mmmm….Lipton-piramidki Forest Fruit- ten aromat! Wyrazistości i intensywności nikt mu nie zarzuci jest bardzo intensywny.Czuć mocny aromat-owoców leśnych -malinę,jeżynę,truskawkę…;) Smak również jest bardzo wyrazisty…taki owocowy…….jakby cały  owocowy sad był zamknięty właśnie w tej cudownej torebeczce…warto spróbować;)
Skład : Black Tea 80,1%,  aromat owoców leśnych 16,6%, truskawka 1,8%,malina1%, czerwona porzeczka 1% ,jeżyna 0,5%, wiśnia o,5%



P.s  Czekam na wasze opinie o herbatach Lipton -piramidki.Która lubicie najbardziej i dlaczego?:)

Herbata czarna Lipton;)



Witam:)    
     
    Napewno każdy ,lub prawie każdy pił  w swoim życiu herbatę czarną. Kupujemy z pewnością rożne herbaty czarne tzn  kryjące się pod rożnym logo firmy, i na pewno widzimy smakowe różnice ze jednak nie są wszystkie identyczne…
Jeśli chodzi o pochodzenie  to możemy wyróżnić główne typy najczęściej spotykane w Polsce: Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki oraz aromatyczną Dareeling (północne Indie). Do czarnych herbat należy tez aromatyzowana Earl Grey ( z dodatkiem bergamotki)
Wiemy tez już z poprzedniego wpisu na bloggerze ze mogą różnic się ona  jakością tzn. : w zależności z  jakiej części krzewu pochodzi dana mieszanka  (z dolnej -gorszej jakości , a im wyżej krzewu  tym  jakość lepsza herbaty)
W każdym razie mamy tez swoje kupki smakowe na języku i możemy wybrać  ta która odpowiada nam zarówno cenowo jak i smakowo;)





    Ja chciałam powiedzieć kilka słów o jednej z najpopularniejszych u nas herbat kryjącej się pod logiem „Lipton”
W sklepie możemy wybierać jeśli chodzi o ilość jaka chcemy kupić  bo Liptonki są pakowane po 25szt, 50szt, 88szt,100szt….
Co sprawia ze herbata Lipton jest tak dobra? Na pewno wyrazisty , intensywny i bardzo przyjemny herbaciany aromat. Jest on jednak delikatny nie” gryzący” .
Zaparzamy ja wg zalecenia na opakowaniu 1-2 minut dzięki czemu napar zyskuje delikatny herbaciany,ale wyrazisty smak , nie gorzki jedynie lekko cierpki.Oko cieszy również głęboka, intensywna barwa herbaty- tak jakby czerwonawo-bursztynowa .Pijemy ja na rożne sposoby albo samą zaraz po zaparzeniu(bez dodatków), albo słodzimy…Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji, ale jeśli już chcemy ja  posłodzić  to tylko... miodem nie zabije smaku, i nie dostarczy pustych kalorii. Niektórzy dodają tez przypraw  korzennych które maja właściwości rozgrzewające  (np kardamon.imbir). Po zaparzeniu możemy się już delektować pyszną herbatką(dodatek miodu wskazany w okresie zimowym) aa…i jeszcze odpowiednia lektura w ręku,uspakajająca muzyka w tle heh…i relaksujemy się;)




wtorek, 27 listopada 2012

Vitax inspirations

Cześć wszystkim;)

Dzis chciałam się z wami podzielić opinią na temat herbat vitax inspirations.
  


Nowe opakowania vitax-u  przypadły mi do gustu. Duży owoc na opakowaniu przyciąga uwagę.
Ja zakupiłam dwie zielone : o smaku opuncji figowej oraz  pigwy.
Obie herbatki maja prześliczny słodki zapach owocu i  subtelny- herbaty zielonej.
Smak goryczki prawie niewyczuwalny.Opuncja  jak i pigwa są dobrze wyczuwalne w smaku.
Herbatki  z tej serii są pakowane po 20 sztuk. Polecam;)




Podstawowe informacje(Opuncja)

Skład:
-herbata zielona( 20 Torebek po 1,5 g)
-koncentrat z opuncji figowe j0/2%

Wyprodukowana przez:
Multeafil.Sp.z o.o

Czas parzenia:
2-8 minut temp.90 st.celsjusza

Jedna torebka herbaty przeznaczona jest do przygotowania jednej szklanki naparu.

poniedziałek, 26 listopada 2012

czerwona herbata;)

Wpis dodany przez Natalia

Witam. Dziś napiszę coś na temat herbaty czerwonej.




Jest to herbata całkowicie fermentowana(na zachodzie zwana jest  czarną).  Jest jednym z najpowszechniejszych rodzajów herbat wytwarzanych w Chinach i nie tylko. Kolor naparu jest czerwony. Tradycyjne chińskie herbaty czerwone w przeciwieństwie do indyjskich  przeważnie nie są cięte (posiadają całe pąki i liście) 

Najsłynniejsze herbaty czerwone to :
-Dian Hong(czerwona herbata z Yunnanu) i
-Qimen Hongcha (czerwona herbata z Qimen- u nas zwana jako Keemen)

Pu-erh
Na uwagę wśród herbat czerwonych zasługuje tak zwany „zabójca tłuszczu” Pu-Erh- herbata która jest pomocna przy dietach odchudzających  bo  zwiększa spalanie tłuszczów.  Jest obfita w związki mineralne i mikroelementy fluoru, wapnia, manganu i teiny. O niej napisze trochę więcej.
Pu-erh (którego nazwa pochodzi od miasteczka Puer w chińskiej prowincji Junnan ). Ten rodzaj herbaty jest poddawany procesowi pół fermentacji. Następnie susz ten dojrzewa przez długi czas w specjalnych pomieszczeniach (proces ten zwany jest leżakowaniem).Gotowy napar ma ciemnobrązowa barwę i charakterystyczny korzenny posmak.Susz często wzbogacany jest  owocami  lub trawa cytrynową ze względów smakowych ponieważ nie każdemu może odpowiadać jego charakterystyczny smak.

Parzenie :

herbatę czerwoną  należy zaparzać w porcelanowym czajniczku  najlepiej w miękkiej wodzie pozbawionej soli wapnia i magnezu przez ok.  3 do 7 minut, a następnie przelać do małych porcelanowych filiżanek.Takie postępowanie  zapobiegnie gorzkiemu posmakowi herbaty i podkreśla jej subtelny posmak..

Właściwości :
-Pobudza  wytwarzanie soków trawiennych i stymuluje pracę jelit (przyśpiesza metabolizm) a w efekcie spalanie tłuszczów
-Reguluje przemianę materii 

-Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie( poprawia krążenie)

-Ma dobroczynny wpływ na działanie organów wewnętrznych: głównie układu pokarmowego i wątroby.

-Fluor  w niej zawarty chroni zęby przed próchnicą.

-Wpływa pozytywnie na poprawę pamięci i  koncentracji

-Przyśpiesza usuwanie toksyn z organizmu. 

-Ma działanie moczopędne.Wzmacnia organizm.


Poza wyżej wymienionymi właściwościami  warto wspomnieć  ze wielu psychologów uważa, że herbata ta ma działanie antydepresyjne a jej regularne spożywanie poprawia nastrój.  
W te chłodne, deszczowe  dni   z pewnością   niejedna osoba chciałaby sobie poprawić humor szklanką ”pozytywnej”  herbaty;)

niedziela, 25 listopada 2012

Aromatyczna herbatka…;)

Wpis dodany przez Natalia



Cześć;)Kolejnym rodzajem herbaty który chciałabym wam przybliżyć jest chyba najlepiej wszystkim znana herbata czarna. Tak jak herbata żółta jest poddawana fermentacji nieenzymatycznej ale z ta różnicą ze zachodzi ona w mocniejszym stopniu.
Podstawowe etapy obróbki liści to : więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.
Mogą się one jednak różnić w zależności od regionu z którego pochodzi herbata.

Napar sporządzony z liści jest z reguły bardzo ciemny(ciemnoczerwony). Liście są prasowane w rożne kształty np. cegiełek.

Do czarnych herbat  zaliczamy m.in. : Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki oraz aromatyczną Dareeling (północne Indie).










Parzenie:
Średni czas parzenia herbaty czarnej w miękkiej wodzie to 3-4 min jest on różny w zależności od:
-stopnia rozdrobnienia suszu (im bardziej rozdrobniony tym krócej ją parzymy)
-gatunku herbaty
-twardości wody(im twardsza woda tym dłużej parzymy herbatę)
Herbaty czarne najlepiej parzyć w porcelanowym czajniczku w miękkiej wodzie wyjątek stanowi herbat Assam która lepiej parzyć we twardej wodzie
(susz lepiej się parzy).

Warto wiedzieć!
Parzenie herbaty przez krótki czas ok. 3 min powoduje ze ma ona właściwości pobudzające i orzeźwiające (teina nie wiąże się z garbnikami-jak wiadomo teina działa pobudzająco podobnie jak kofeina tylko słabiej) natomiast dłuższe parzenie  relaksuje i  wycisza organizm.

Właściwości:
-Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
-Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie (zmniejsza ryzyko pojawienia się chorób serca)
- Flawonoidy  w niej zawarte wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi
 -Fluor zawarty w herbacie  chroni zęby przed próchnicą.
-Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia minimalizują ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka.
- Czarna herbata wpływa kojąco na nasze nerwy (udowodnili to Brytyjscy naukowcy) ponieważ przyspiesza ona  spadek poziomu hormonu stresu –kortyzolu)

Niestety może ona  również powodować zgagę  a przyczynia się do tego  jej długie parzenie!

 

 Czarną herbatę możemy podzielić  na następujące kategorie:
Bardzo dobrej jakości
Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
Dobrej jakości
Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
Średniej jakości
Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
Słabej jakości
Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.


 









 

sobota, 24 listopada 2012

Herbata „Czarny Smok”…;)

Herbaty Niebieskie częściej określane  jako turkusowe.Nazwa jednak nie ma nic wspólnego z barwą. W Europie  znane jako Herbaty  Oolongi lub Wulongi.  Chińczycy nazywają ja również   „Czarny Smok”  nazwa ta powstała stąd iż długie  liście herbaty podczas zaparzania w czajniczku  przybierają postać smoka….
Herbata Oolong należy do herbat pólfermentowanych(w zależności od gatunku od 30% do nawet 70 %) Od tego procesu zależy barwa,aromat oraz smak naparu.Pochodzi z Tajwanu, gdzie jej tradycja jest najbardziej rozwinięta. Parzy się ją tam w gaiwanach(naczynia) i czajniczkach Yixing.Herbata Turkusowa wytwarzana jest z liści krzewu odmiany Wulong. Chińczycy i Tajwańczycy określają ja jako herbata”qing” co może oznaczać kolor  niebieski, zielony lub niebieskozielony.Stąd nasze tłumaczenie Herbaty turkusowe.U nas z względu na kolor naparu  częściej zwane czerwonymi.Kłopot w tym ze tak nazywane są tez herbaty Pu”er (herbaty całkowicie fermentowane)r. Wulongi różnią się od herbat tych jednak znacznie zarówno smakiem, aromatem jak i sposobem wytwarzania także barwa nie jest identyczna. Herbaty turkusowe są różnorodną grupa herbat od lekko fermentowanych( barwa i smak zbliżone do zielonej) o aromacie kwiatowym aż do mocno fermentowanych (przypominają smakowo  i barwą herbatę czerwoną -Pu”er) wzbogacone dodatkowo smakiem i aromatem miodu i dojrzałych owoców.herbaty Turkusowe po zaparzeniu mogą wiec mieć barwę  od zielono-zółtego do ciemno -czerwonego

 Jak powstaje herbata Wulong?

Zbiór liści odbywa się w ścisłe określonych  porach  roku.Suszy się je na słońcu, do częściowego zwiędnięcia,po czym umieszcza się je w wiklinowych koszach i potrząsa.Podczas tego procesu brzegi liście są obcierane co wspomaga późniejszy proces fermentacji…
Liście herbaty Oolong są duże o barwie zależnej od stopnia fermentacji i prażenia (przeważnie ciemno- zielone z odcieniem zółci) oraz  zwijane ręcznie w małe nieregularne kuleczki.


Parzenie    
Herbata Oolong może być parzona wielokrotnie ( mocno zwinięte liście rozwijają się stopniowo podczas  kolejnych parzeń, co sprawia, że herbata ta zachowuje swój smak i aromat za każdym razem) Najlepiej parzyć ją przez 3 do 4 minut w temperaturze ok  9o  °C (ostatnie parzenia mogą być dłuższe).Ważne by liście herbaty Oolong zaparzać w dużym czajniku tak aby  mogły się całkowicie rozwinąć i oddać swój pełny aromat i smak.;)

Działanie:
-ma doskonały wpływ na ciśnienie (Wg Archives of Internal Medicine zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego)
- antyutleniające (antyoksydacyjne) spowalnia procesy starzenia
- przyspiesza metabolizm (pomaga w redukcji nadwagi)
- pobudza układ nerwowy (wspomaga koncentracje)
-obniża  zawartość glukozy we krwi
-zmniejsza poziom trójglicerydów

czwartek, 22 listopada 2012

Herbata cesarska…

   
Herbata zółta bo o niej mowa;) należy do herbat lekko fermentowanych,jest bardzo rzadka i niestety bardzo droga.Herbata  ta posiada niską zawartość teiny (0,35%)w stosunku do innych odmian herbacianych.Wytwarzana wyłącznie w Chinach  i poza nimi mało znana. Powstała , kiedy to zauważono ze lisice herbaty zielonej nie do końca wysuszone w końcowym etapie obróbki nie tylko żółkną ale także zmieniają jej zapach i smak.                                                                                                                                                                                                                                                 
 Od białej herbaty rożni się procesem  fermentacji:liście najpierw podgrzewa się,w ten sposób niszcząc enzymy odpowiedzialne za fermentacje,następnie kisi  się ja w cieple i wilgoci w specjalnej skrzyni.  Wówczas w tym zamknięciu zachodzi tzw fermentacja nieenzymatyczna,dzięki czemu herbata zyskuje  łagodny smak;)zółtą barwę oraz owocowy smak.

Jej właściwości zdrowotne
-pomaga.w.trawieniu
-pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii (toksyny)z organizmu { to ich nadmiar może  powodować bóle głowy lub sprawiać ze czujemy się zmęczeni}
-przywraca siły witalne



Jak ja parzyć…..?

Zaleca się w temp 8OºC   , przez około 3-4mniuty.Większość gatunków można zaparzać tylko raz-w przeciwieństwie do białej czy zielonej herbaty, choć są też takie, które nadają się do kilkukrotnego parzenia
Herbaty żółte przeważnie maja łagodny ,delikatny smak  ,określany mianem „owocowego” ,nie posiadają  gorzkiego posmaku, ich barwa jest  jasno-zółta , a aromat bardzo przyjemny.
Niektóre jednak maja posmak gorzkiej kawy lub czekolady. Herbata żółta powinna zawierać w swym składzie gałązki bo to one nadają jej niepowtarzalny aromat (jeśli już ja gdzieś znajdziemy to o tym nie zapomnijmy)


WARTO WIEDZIEĆ
Herbatę żółtą określa się mianem herbaty cesarskiej gdyż początkowy była zarezerwowana tylko dla cesarza Chin i jego najbliższego otoczenia. Jest ona mało znana w Polsce i Europie.
Poszukują jej głównie koneserzy…;) (tłum. wielbiciele  nowości herbacianych , znawcy rzeczy smacznych,pięknych,wytrawnych…;)

wtorek, 20 listopada 2012

Królowa herbat

Wpis dodany przez Natalia
Cześć ;-) dziś trochę informacji na temat herbaty białej, Królowej herbat-niegdyś podawanej tylko rodzinie królewskiej.
Trochę historii
Biała herbata została odkryta podczas dynastii Song w Chinach.  Spożywana mogła być tylko przez cesarza Chin i jego dwór. Zwykli ludzie mieli zakaz picia tej herbaty. Dopiero w XIX wieku,  gdy produkcja tej herbaty osiągnęła większą skalę zaczęła się cieszyć  popularnością  na zachodzie.

Jak powstaje
Powstaje z tego samego krzewu Camellia sinensis co inne herbaty. Biała herbata zwana ,,lekko fermentowaną”  jest zwykle wytwarzana z  najmłodszych  liści i nierozwiniętych  pączków liściowych przez to zbierana może być tylko wczesną wiosną. Pąki poddaje się jedynie więdnięciu i suszeniu dzięki czemu uzyskują one niezwykły  srebrny kolor. Jest to proces zachodzący całkowicie naturalnie. Najcenniejsze gatunki są wytwarzane wyłącznie z pąków pokrytych drobnym białym  puszkiem dzięki któremu odziedziczyły one swa nazwę.

Parzenie
Herbata biała ma kolor słomkowy, charakteryzuje się subtelnym, delikatnym  smakiem  i aromatem , który jest określany jako  delikatnie ,,owocowy”. Parzyć możemy ją trzykrotnie w temperaturze ok.  85  °C prze ok. 5 do 8 minut. Herbaty tego rodzaju mogą być zaparzane wielokrotnie bo zachowują swój smak i aromat do następnego parzenia .

Najdroższa herbata
Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą odmianą, głównie ta wytwarzana z samych paków- jak najpopularniejsza Baihao Yinzhen (tzw. Srebrne Igły). Do wytworzenia takiej  herbaty potrzeba dużo więcej paków niż liści niezbędnych do produkcji innych herbat liściowych. Wniosek jest prosty im więcej paków tym jakość herbaty jest lepsza.Cena takiej jakości herbaty jest  wysoka za 100g tej herbaty musimy zapłacić nawet 54 zł. Na uwagę zasługuje fakt iż wysokiej klasy herbaty turkusowe czy zielone mogą jednak  ceną znacznie przewyższać  przeciętnej jakości herbaty białe .

Właściwości
Posiada  właściwości antyoksydacyjne   które są  aż trzykrotnie wyższe niż w przypadku herbaty zielonej. Oprócz tego zawiera ona w swoim składzie  witaminę C i wysokie stężenie teiny-herbaciany odpowiednik kofeiny (pobudza, uodparnia łagodzi przeziębienia ). Polifenole  zawarte w tej herbacie chronią nas przed wolnymi rodnikami, które przyspieszają  proces starzenia się całego organizmu. Posiada ona , ich aż  dwukrotnie więcej niż  herbata zielona i dwunastokrotnie więcej niż sok pomarańczowy. Stąd często określana jest mianem ,,eliksiru młodości” czy ,,herbatą długowieczności”


    Polecam tą herbatę przede  wszystkim tym którzy chcą zachować młodość na dłużej, tym którzy genetycznie są narażeni na choroby nowotworowe,ludziom o osłabionej odporności oraz wszystkim tym którzy po prostu maja ochotę  na chwilę relaksu i zapomnienia  z kubkiem ulubionej herbaty  w ręku po ciężkim dniu codziennych obowiązków 



P,S .czekam na wasze opinie odnośnie białej herbaty;)
;)

Sześc wybornych rodzajów herbaty……;)

Cześć;) dziś napisze coś więcej na temat rodzajów herbaty…..dziś na temat zielonej;)
HERBATA ZIELONA

Skąd pochodzi?
Ojczyzną herbaty są Chiny, stamtąd pochodzi bowiem  roślina- Camelia  sinensis (lac), to z jej  liści wytwarza się suche herbaty.Wiele osób uważa herbatę chińska  za synonim zielonej…trochę w tym prawdy bo w Chinach najczęściej  wytwarza się i spożywa właśnie herbatę zieloną.Nie jest to jednak jedyna herbata  pijana w Chinach- znane jest tez  pięć innych rodzajów które obejmują tysiące odmian i setki gatunków nie wspominając już o różnorakiej barwie , wyszukanych smakach i zapachach.
Rodzaje herbat:
Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), oolong (niebieska-turkusowa), żółta

Dlaczego warto ja pic??Dlaczego Zielona herbata jest tak zdrowa??
Jest ona bowiem bogatym źródłem flawonoidów – silnych antyoksydantów, które  niwelują  szkodliwe działanie wolnych rodników.
Filiżanka zielonej herbaty:
- Korzystnie  oddziałuje na serce ,przeciwdziała  wielu przewlekłym schorzeniom m.in.: sercowo-naczyniowym, stanom zapalnym, a nawet chorobie Alzheimera.
- wykazuje właściwości przeciwnowotworowe(głownie  wobec raka żołądka, trzustki, jelita grubego ,piersi i ,płuc)
- pomaga pozbyć się wolnych rodników(odpowiedzialnych m.in. za starzenie się) –tutaj przydatne są min 2 szklanki zielonego napoju dziennie;)
- pomaga zrzucić zbędne kilogramy (flawonole hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za odkładanie się tłuszczu)
- wzmacnia kości i obniża poziom cholesterolu
- polecana cukrzykom –  chroni przed skokami cukru we krwi
-chroni organizm przed drobnoustrojami
-wzmacnia odporność
-wspomaga też koncentrację ,pozytywnie wpływa na pracę umysłu

Pamiętajmy że…..
Herbata Zielona mimo  swych dobroczynnych właściwości, może zaburzać wchłanianie żelaza. Pamiętajmy wiec by nie podawać jej po  posiłkach ( bogatych w ten związek oraz po suplementacji żelazem) szczególnie kobietom w ciąży i dzieciom(osoby  narażane na niedokrwistość- anemie)

Pić ale z umiarem….. 
Zielona herbata zwiera niewielkie ilości kofeiny -dlatego wypicie kilkunastu filiżanek może spowodować uczucie niepokoju, bóle głowy czy nadpobudliwość  (myślę ze to min  10 do 15 filiżanek,jak nie więcej.;) wszystko zależy od pojem.filiżanki)
Nie ma jednak powodów do zmartwień  5-8  filiżanek dziennie to norma  u  Chińczyków(nawet więcej ;) ) no  i podobno  nie narzekają na  wygląd cery i zdrowie…z pewnością nie tak  często jak my…;)


Jak ja parzyć itp…:-)
Najpopularniejszy i najstarszy w Chinach rodzaj herbaty.Herbata zielona należy do herbat niefermentowanych. Jej liście są podgrzewane lub traktowane parą,by do fermentacji nie doszło,a następnie są suszone dzięki czemu napar ma jasną barwę oraz delikatny aromat i smak
Poza tym posiada  dużo aktywnych  składników o korzystnym działaniu dla zdrowia.Jej aromat  Chińczycy określają jako „trawiasty” lub „warzywny”. Herbaty zielone właściwie przyrodzone są uczta dla podniebienia,maja przyjemny,świeży smak i łagodnie pobudzają! Łatwo je jednak zepsuć nieodpowiednim parzeniem -są wrażliwe na wysoką temperaturę wody-zalewane wrzątkiem lub parzone zbyt długo  staja się gorzkie i  zbyt cierpkie. Dlatego należy je parzyć w temperaturze ok 70 stopni Celsjusza przez czas zwykle nie przekraczający 5 minut. Zwykle wystarczy już 2-3 minuty! Czas zaparzania  herbaty zielonej decyduje o jej  właściwościach:
-Parzona 3 minuty wykazuje działanie pobudzające,
-parzona dłużej  ok 5 minut wykazuje już  działanie uspokajające
W Chinach wytwarza się herbatę zieloną w wielu gatunkach i odmianach najbardziej cenione  są Biluochun („Wiosna Nefrytowego Ślimaka”), Longjing („Smocza Studnia”)

P.S.Właśnie zaparzyłam sobie zieloną;)…bo cóż by to był za dzień ,bez  filiżanki  tego napoju….mmm;’-)

poniedziałek, 19 listopada 2012

Vitax Family

Cześć ;) Lato już dawno za nami. Trzeba przyjąć do wiadomości ze zbliża się dużymi krokami astronomiczna zima . Za oknem mieszana pogoda raz ciepło  raz zimno (szczególnie wieczory bywają bardzo chłodne ). Nie trudno w takim okresie o rożnego rodzaju infekcje.
  Dlatego z czystym sumieniem polecam na  jesienne i zimowe dni herbatkę owocową o smaku aronii  (jest to najbogatszy  w witaminę C owoc  !) teraz  w nowych opakowaniach (20 sztuk seria Vitax Family).

Sama herbatka ma prześliczny owocowy aromat  który jest wyczuwalny  zaraz po otwarciu, a dzięki opakowaniu które posiada możliwość zamknięcia , możemy go zachować na dłużej.

Oprócz aronii  herbatka zawiera  w mniejszych ilościach  inne owoce takie jak: hibiskus, malina czy jabłko;)Tak wiec rozkoszujmy się smakiem prawdziwej aronii w te pochmurne czasami deszczowe  dni ;)


Seria Vitax Family( opakowania foliowe z zgrzewem ) całkiem niedawno jest na naszych pólkach, ale możemy rozkoszować się tymi samymi smakami co w papierowych pudełeczkach.Dzika róża, poziomka, owoce leśne, malina, owocowy raj, żurawina… jest w czym wybierać. Starannie dobrane składniki tworzą wyśmienite herbaty owocowo-ziołowe. Jedno jest pewne  te herbaty zaskoczą nas pozytywnie – mocno owocowym smakiem;) A wy którą lubicie najbardziej?;) czekam na komentarze;)

sobota, 17 listopada 2012

"Herbaciane "Legendy...;)

Wpis dodany przez Natalia

Hej;)
Historie herbaty  już poznaliśmy a ktoś z was słyszał o legendach na jej temat? Powstało ich wiele... poniżej przedstawiam jedna z nich;)

Jak głosi legenda wszystko zaczęło się pewnego pięknego dnia w 2737 roku p.n.e. w Chinach.


Tego dnia cesarz chiński - Szen Nung , zielarz i uczony, który ze względów higienicznych pił przegotowaną wodę, wypoczywał pod drzewem dzikiej herbaty, wiał lekki wiatr , jego podmuch spowodował, że kilka listków wpadło do dzbana z wodą.

Oczywiście cesarz zapatrzony w piękno natury nie zauważył tego, dopiero pijąc swój napój poznał smak , który go oczarował.

Troszkę historii...

 Czesć;)
Na początek przybliżę wan  historie herbaty.....

Hmm…który z krajów europejskich jako pierwszy zaparzył herbatę?? Wielu z nas uważa  ze to Wielka Brytania, nic bardziej mylnego-to Portugalia, do której liście herbaty jako pierwsze przypłynęły z Chin.
W Portugalii ,jak w większości krajów Południowej Europy, zwyczaj picia herbaty nie cieszył się zbytnia popularnością(to zapewne ze względu na jej wysoka cenę oraz niewiedze na temat tajemniczego naparu),na jej picie pozwalał sobie jedynie dwór. Fakt iż Portugalczycy nie pałali zbytnim entuzjazmem do herbaty,miał niebagatelne znaczenie dla jej popularyzacji w Kraju.
Jedna z entuzjastek Herbaty na półwyspie Iberyjskim była wówczas Portugalska Księżniczka Katarzyna Braganza (Braganca) .Kiedy w 1661 poślubiła króla Anglii Karola II Stuarta,Portugalczycy w ramach posagu zapakowali jej całkiem im zbędna skrzynie… chińskiej herbaty.
Kiedy Katarzyna Bragnza  wylądowała na angielskim brzegu,herbata była już na Wyspach znana od 3 lat, za sprawa kupca Thomasa Garraway’a,który sprowadził ja do swojego londyńskiego sklepu.
Wiadomo jednak ze zwykły kupiec to nie to samo co księżniczka i to w dodatku żona panującego monarchy,tak wiec dopiero ww chwili przybycia Katarzyny Braganzy i jej chińskiej skrzyni na angielski dwór zapanowała moda na picie herbaty, dzięki czemu kupiec Thomas zaobserwował w swoim sklepie znaczy wzrost obrotów….
Początkowo ze względu na wysoką cenę herbata była pijana głównie na dworach, z czasem jednak zadomowiła się w każdej angielskiej rodzinie i dzisiaj chyba żaden wyspiarz nie wyobraża sobie życia bez Herbaty (Ja również heh).Dzień zaczyna się od Morning Tea ,potem o dowolnej porze można wypić  Nice Cup Of Tea, a godzina  siedemnasta to pora słynnej Five  0′clock Tea (teraz wiemy skąd nazwa popularnego sklepu herbacianego)..;))


witam

Witam;)


Bloga tego będę prowadzić Ja (Monika) i moja siostra – Natalia ( która podziela moją pasje)
Jest to blok poświęcony herbacie;)) zapraszam wszystkich miłośników tego wspaniałego napoju do odwiedzin i komentarzy;)